Jen si tak lehnout. Virální šílenství plankingu slaví deset let

28. červen 2021
Fenomem

Je začátek léta 2011. Lidé poslouchají Pitbulla a Black Eyed Peas, do kina chodí na Transformery a Harryho Pottera a pak si taky občas jen tak lehnou na zem s nataženýma nohama a rukama u těla. Ty první dvě věci jsou pro lidi z budoucnosti – tedy pro nás – ještě relativně snadno vysvětlitelné, ta poslední už rozhodně ne.

K pochopení jevu ale určitě pomůže, když řeknu, že za to mohl internet, který přinutil lidi předstírat, že jsou dřevěným prknem, a to nejlépe na nějakých úplně absurdních místech. Říkalo se tomu planking a dělal to tehdy úplně každý. Pokud se ale nevyfotil a nepostnul to na sociální sítě, ano, ty už tehdy existovaly, pak to neplatilo.

Kdo vymyslel planking, není úplně jasné. Už v polovině 80. let se ale dva školáci z amerického Edmondsu bavili tím, že si lehali na chodník, předstírali, že jsou mrtví, a čekali, jak lidé zareagují. Nejspíš nebyli první znudění kluci, které to v historii lidstva napadlo, ale jejich pranků si všiml místní tisk. Kanadský komik Tom Green o dekádu později natočil skeč Dead Guy, Mrtvola, který vycházel z podobného vtipu, nicméně stanice MTV ho odmítla odvysílat.

Původ slova planking je ale zdokumentovaný, vymysleli ho tři Australani z Adelaide, kteří už v roce 2008 založili facebookovou stránku, kde zveřejňovali fotky, na nichž si lehali na různých neobvyklých místech. Od nich se tato hra patrně rozšířila do zbytku světa a svůj vrchol si zažila právě na přelomu jara a léta 2011.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, co to byl planking a proč to před deseti lety dělali všichni. Mělo toto virální šílenství nějaké vysvětlení a jaká byla další evoluce tohoto trendu? A brali planking víc vážně South Park nebo Jay-Z? 

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.