Jens Lekman: Když hraju sám, mojí kapelou je publikum

21. listopad 2017

Domluvené to nebylo, nakonec ale švédský písničkář Jens Lekman dorazil do proskleného studia Radia Wave i s kytarou a nezbytným upozorněním, že radši zpívá, než mluví. I tak nám ale toho hlavní hvězda letošního ročníku Radio Wave Stimul Festivalu řekla dost. 

Mezi dvěma skladbami z poslední desky Life Will See You Now, které zahrál živě, třeba odpověděl na zásadní otázku: jestli jsou jeho písně smutné, nebo veselé. Došlo i na jeho lásku ke stand-up komikům a na přiznání, že vedle vydávání desek hraje i na svatbách.

„Nedávno jsem se procházel s kamarádem a ten mi řekl, ať z té procházky neudělám smutnou písničku, takže mám určitě pověst člověka, jehož hudba je smutná. Já se ale snažím i do těch nejtěžších témat dostat něco veselého, vnímám to jako výzvu,“ řekl Jens Lekman předtím, než zahrál píseň What’s That Perfume That You Wear?. Ta je podle něj dokonalým příkladem míchání smutného a veselého, vypráví o konci vztahu, o tom, že kdykoliv ucítíte známou vůni, vzpomenete si na konkrétní lidi, kteří už ve vašem životě nejsou. Stejně jako celá jeho letošní deska Life Will See You Now, kterou jsme na Radiu Wave probírali v rubrice Deska týdne, je ale zabalená do optimistické melodie plné naděje.

V jedné z našich recenzí jsme psali o tom, že Jens Lekman často zní jako stand-up komik, jeho skladby jsou vypointované a fungují jako uzavřený a vtipný příběh. Lekman souhlasil a dodal, že vlastně nemá skoro žádné hudební inspirace. „Stand-upy byly vždycky moje největší inspirace. Jednou jsem jel na turné s americkou komičkou Tig Notaro, jejíž show stála na vlastní životní zkušenosti. Vystoupila před publikum, řekla jim, že se právě dozvěděla, že má rakovinu, a pak na tohle téma improvizovala. Pro mě to byla jedna z nejkrásnějších show, kterou jsem v životě viděl. Přesně takhle bych chtěl, aby zněla moje hudba. Měla by být zábavná, zároveň vážná a plná příběhů.“

Proč hraje Jens Lekman na svatbách a mění se tam v amatérského psychologa? A chystá znovu nějaký podobně šílený projekt, jako bylo vydávání nové písně každý týden po celý rok? Pusťte si celý rozhovor a dvě akustické písně, které Jens zahrál přímo v našem studiu.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio