Jessie Ware touží po rádiových hitech a ztrácí své kouzlo

23. říjen 2014

Anglická zpěvačka Jessie Ware zosobňovala průnik klubových experimentů z přelomu dekády do popu. Začínala jako vokalistka na singlech SBTRKT, Disclosure či Jokera, aby s pomocí producentů, jako byl třeba Julio Bashmore, natočila před dvěma lety výtečný debut Devotion, rozkročený sebevědomě mezi soulem a undergroundovou elektronikou. Tehdy to byl inteligentní pop „made in UK“, který se nepotřeboval před nikým přetvářet. S novinkou Tough Love nicméně Jessie Ware míří do trochu jiných míst – někam, kde je víc popu a méně inteligence.

Jessie Ware je docela zvláštní typ popové zpěvačky podepsané u velkého labelu (Interscope/Universal), která ale z debutu neuhrála žádný hit do Top 40. Těžko říct, jestli při natáčení druhé desky dostala nůž na krk, každopádně tentokrát se firma rozhodla nenechat nic náhodě a k Ware do studia putovali superproducent Benny Blanco (autor hitů Katy Perry, Maroon 5, Keshy), lamač dívčích srdcí Ed Sheeran či americký R&B zpěvák Miguel. Stálí spolupracovníci jako Julio Bashmore, Kid Harpoon či Dave Okumu museli trochu ustoupit do pozadí. Smícháním starého a nového vznikl prazvláštní slepenec soulem nasáklého popu, který má potřebu schválně si snižovat laťku.

Čtěte také

Deska začne ve velkém stylu s titulní skladbou Tough Love, která navazuje na to nejlepší z Devotion – tedy na kombinaci chladného a odtažitého vokálu s éterickou, nenásilnou melodií a minimalistických osmdesátkových beatů. Hned následující You & I (Forever) už ale disponuje refrénem tak polopatickým, že by ho mohly zpívat děti ve školce. Smyčce v Cruel či mýdlové emoce v Say You Love Me nebo Pieces naznačují nadměrnou snahu producentů posunout třicetiletou zpěvačku do škatulky bezpohlavního rádiového popu.

03234928.jpeg

Co by byla recenze na Jessie Ware bez srovnání s královnou britského soulu Sade, osmdesátkové elementy na Tough Love podobnost ještě podtrhují. Sade se nikdy nestyděla za to, že dělá hudbu, která může existovat jak v rádiu, tak i v pozadí třeba při intimních chvilkách. Vždy si ale přitom uchovávala nezaměnitelný styl trochu tajemné smutné bohyně. Tedy podobný tomu, kterým nás Jessie Ware okouzlila na Devotion. Její druhé album Tough Love bohužel kouzlo rozředilo a zůstala jen popová hvězdička lačná po rádiovém hitu. Ten ale bohužel pro ni ani tentokrát nepřichází – i s pomocí božského Eda se Say You Love Me dostalo v britském žebříčku jen na číslo 22.

Hodnocení: 60 %
Jessie Ware – Tough Love (Universal, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.