Ještě kousek

9. březen 2014

Hostem nedělní Čajovny o autorství, sopránu, jazzu, folku i soutěžích bude klavíristka, zpěvačka, skladatelka a textařka, vítězka loňského prvního ročníku soutěže 1man2play Bára Zmeková. Společně se svým bandem, vytvořeným speciálně pro vysílání Čajovny, zahraje živě z karlínského hudebního studia A.

Loni v říjnu debutovala Bára Zmeková albem Ještě kousek, které nahrála společně s doprovodem ve složení Christoph Schoenbeck (kontrabas), Jakub X. Baro (bicí) a Kristina Lišková (zpěv) ve studiu Jámor s Ondřejem Ježkem. Jedním z devíti hostů, které Bára pozvala ke spolupráci, byla i Lenka Dusilová, která se ve skladbě Vřes podělila s Bárou o zpěv.

Loni proběhl první ročník soutěže hledající nadějné české songwritery a songwriterky s názvem 1man2play. Bára Zmeková stanula na stupínku nejvyšším a jako vítězka využila možnosti zahrát si v červenci na jedné ze stagí festivalu Colours of Ostrava.

Jednoho z porotců Martina Hůlu aka Bonuse zaujala už od začátku, a to zejména texty „plné kainarovské přítomnosti“(viz recenze Jakuba Koumara), psanými výhradně v češtině.

V nedělní Čajovně uslyšíte živě zahrané skladby Plavba, Pára, Měsíc, Jaro a Altaj z debutového alba Báry Zmekové Ještě kousek. A ještě něco navíc… Hrát budou Bára Zmeková (klavír, zpěv), Chris Schoenbeck (kontrabas), Lenka Dundrová (bicí) a Honza Lokajíček (trombón). A řeč bude nejen o autorské hudbě, o hudebním zrání, plánech a hudebních soutěžích, ale i o textech v češtině a ženském hlasu.

ČRo Vltava, 9. března od 19 hodin

Spustit audio