Ještě nejsme z nejhoršího venku, říká o energetické krizi ekonom Lukáš Kovanda

5. leden 2023
Finančák

Jak vidí rok 2023 ekonom Lukáš Kovanda, kterého si do Finančáku pozvali Richard Vrdlovec a Iva Hadj Moussa? A jak se vyplnily jeho odhady právě uplynulého roku? „Pokud bychom se začetli do mých prognóz před dvanácti měsíci, přesné nebyly. Většina z nás nemohla očekávat agresi Ruska na Ukrajině, která změnila všechno. Nejen z hlediska geopolitiky, ale také z hlediska ekonomiky a vývoje ve světě i v České republice,” přiznává ekonom.

Kovanda také dodává, že předvídat v ekonomii je velmi obtížné. „Umíme zachycovat a odhadovat trendy na základě minulých časových řad. Válka na Ukrajině je ale typickou černou labutí neboli událostí, která přichází nečekaně a má transformativní dopad,“ říká.

Čtěte také

Veřejné finance podle Lukáše Kovandy v rozvratu nejsou, ale vláda si podle něj zahrává s ohněm. „Pokud nepřikročíme k zásadním ozdravným krokům, další krize by k rozvratu veřejných financí mohla vést. Je zásadní dosáhnout stabilizovaného poměru zadlužení k hrubému domácímu produktu. Je to cíl, který by měla současná vláda splnit do konce svého volebního období,” upozorňuje Lukáš Kovanda.

K uklidnění rozjitřené atmosféry ve společnosti podle něj rozhodně přispělo zastropování cen energií. Varuje však, že řada lidí ekonomickou krizi teprve pocítí. „Samotné zastropování cen neznamená, že lidem ceny energií už nebudou růst. Lidé možná naivně uvěřili tomu, že strop znamená definitivní jistotu, ale není to pravda. To vystřízlivění přijde v následujících měsících. Jsme v poločase zápasu a situace může být opět natolik nepříznivá, že lidi nažene do ulic,” myslí si odborník.

Vyplatí se v letošním roce investovat do nemovitostí a komodit? A jak vysoká inflace bude podle odhadu ekonoma za dvanáct měsíců? Poslechněte si Finančák s Ivou Hadj Moussou, Richardem Vrdlovcem a Lukášem Kovandou.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.