Jiří Menzel měl v sobě prvorepublikovou poctivost, říká filmový kritik Kamil Fila o zesnulém legendárním režisérovi

7. září 2020

V sobotu zemřel filmový režisér Jiří Menzel, který má na svědomí kultovní filmové adaptace jako Ostře sledované vlaky nebo Skřivánci na niti, ale i snímky z pera Zdeňka Svěráka nebo Ladislava Smoljaka v čele s Vesničko má středisková nebo Na samotě u lesa. Jako na dvorního adaptátora Bohumila Hrabala, ale i tvůrce, který se po revoluci potýkal s hledáním adekvátní látky, na něj vzpomíná filmový kritik a pedagog Kamil Fila.

Jiří Menzel patřil mezi tvůrce, kteří nebyli v přímé opozici vůči minulému režimu, ale zároveň s ním nebyli zcela konformní. „Skvěle popsal mentalitu nejen 60. let, ale celé normalizace,“ říká Kamil Fila. Po revoluci však patřil mezi filmaře, kteří se potýkali s fenoménem „nezvládnutí svobody“ a v určitých ohledech ztratili po roce 1989 svůj um.

Jak Kamil Fila s odstupem hodnotí filmy Jiřího Menzela? Jaký byl světový rozměr jeho slávy? A kteří další tvůrci se podle něj potýkali s fenoménem „nezvládnutí svobody“? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.