Jirka Kniha hledá partnera

31. březen 2011

V Divadle Husa na provázku se zabydlel žánr improvizovaného divadla. K jeho hlavním představitelům patří herci Jiří Kniha a Michal Dalecký, které dali dohromady jako nové herecké duo diváci improvizačních večerů nazvaných Jirka Kniha hledá partnera.

Divadlo improvizace patří k regulérním divadelním žánrům a těší se velké oblibě u nejširší divácké veřejnosti. Publikum přitahuje živostí, vtipem, absurdním humorem a svou pomíjivou a neokoukanou podobou, která vzniká a zaniká v danou chvíli na daném místě.
Improvizované divadlo se zabydlelo i na domovské scéně Divadla Husa na provázku, kde od září 2009 probíhal druhý díl projektu Jirka Kniha hledá partnera. Herec Jiří Kniha v průběhu několika měsíců sehrával improvizované divadelní večery se svými kolegy. Na konci každého večera diváci určili, který z jeho hereckých partnerů postoupí do dalšího kola. Vítězem improvizačního maratonu se stal jeden z členů souboru Divadla Husa na provázku Michal Dalecký. Získal tak finanční odměnu, díky níž mohli společně s Jiřím Knihou vytvořit vlastní inscenaci. Z jejich vzájemné spolupráce vzešel improvizační projekt 2+1, který už popáté vyprodal sklepní scénu Divadla Husa na provázku.

Michal Dalecký
Diváci rozhodli, že máme být spolu a že z toho má vzniknout představení, nebo že my dva máme tu možnost v další sezoně udělat nějaké představení.
Jiří Kniha
Diváci rozhodli, co už bylo jasný. Už jsme tak nějak věděli, že to půjde, protože na sebe slyšíme. Já jsem na Provázku šest let, Michal tři roky, takže jsme měli minimálně dvě sezony na to se seznamovat. Věděli jsme, že máme podobný humor. Během toho zkoušení jsme zjistili, že je vlastně docela těžký zkoušet improvizaci. Jsou lidi, kteří to nějak zkoušej, jsou to různý improvizovaný skupiny. A pro mě bylo nejlepší skočit do tý vody a pak z toho nějak vyjít a pamatovat si, co z toho pro mě fungovalo a co ne.

02297417.png

Základem improvizační práce v představeních projektu 2+1 je schopnost obou protagonistů hbitě reagovat na podněty spoluhráče. Inspirací může být slovo, pohyb nebo práce s rekvizitou. Téma není nikdy předem dáno. Náměty přichází z publika ve formě vzkazů napsaných na papírku. Diváci se tak mohou interaktivně zapojit do večera nabitého nevázaným humorem, který vyplývá z improvizačního talentu Daleckého a Knihy.

Jednotlivé improvizované výstupy jsou zasazeny do pevného rámce, který spojuje tematicky rozrůzněné herecké etudy. Jiří a Michal vystupují jako dva kamarádi, kteří čekají návštěvu. Každé další zazvonění a každé další otevření dveří je příležitostí k nové improvizační scénce. Komorní prostor téměř prázdného jeviště zaplňuje pouze šedivá pohovka, dvoje dveře a bezkonkurenční pohybová a slovní akce Jiřího Knihy a Michala Daleckého.

Jiří Kniha
Je tam takový leitmotiv, ke kterému se vracíme. Vlastně to není ani tak odrazový můstek pro nás(,) jako pro diváka, aby měl čas se nadechnout a my mohli začít nový příběh s tím, že to zklidníme a máme kam pokračovat.
Je to živý. Nejen lidi, kteří chodí do divadla a baví je různý formy toho divadla, ale i lidi, kteří nechodí vůbec do divadla, tak vidí, že před nimi něco vzniká, vzrůstá. A baví je, i když se to nedaří, protože cítí, že tam je nějaká cesta, že aktéři zrovna hledají, jakou cestou půjdou.
Michal Dalecký
To je adrenalin, a proto jsme do toho šli. A bavili jsme se o tom s Jirkou, že chceme do toho jít. Zároveň to člověka něco učí.

02297416.png

Každý z improvizačních večerů 2+1 má jinou atmosféru a odlišný výsledek. Kouzlo improvizace spočívá i v tom, že někdy se hercům na zadané téma improvizuje lépe a někdy hůře. Páteční večer se nesl v duchu témat, jako jsou Mé nové akvárium, Kurz samovolného osahávání nebo Humor třicátníků. I přesto, že to diváci svými náměty hercům neulehčují, oba si s nimi poradí – jak jinak než hravě.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.