Jitrnice, jelita, ovar i tlačenka provoněly domov seniorů v Třeboni díky Ježíškovým vnoučatům

11. březen 2019 14:55

Pravou jihočeskou zabijačku si přáli obyvatelé domova pro seniory v Třeboni. Vyslyšela je Ježíškova vnoučata, a tak se všichni sešli za téměř jarního dne na zahradě a pozorovali práci řezníka.

Hlavními osobami na zabijačce byli kromě řezníka dárci – tři čtyřicátníci z Třeboně. „My jsme s tímhle začali už loni, a protože to bylo velmi úspěšné, tak jsme se rozhodli to letos zopakovat,“ shodli se Jan Kubeš, Petr Šedivý a Radim Konrád.

Neobešlo by se to bez řezníka Pavla Vaska z Hrdějovic. Ten mimo jiné stál nad velkým kotlem a několik hodin vařil prasečí hlavy a různé odřezky na ovar. To bylo první jídlo, které mohli senioři z darovaného prasete ochutnat.

Nechyběly samozřejmě jitrnice a jelita. „Vidím to tak, že bude minimálně osmdesát jitrnic a osmdesát jelit plus chtěli ještě šest tlačenek,“ komentoval řezník.

Jeho práci na vozíčku a zachumlaná do dek přihlížela paní Čapková, jedna z obyvatelek Domova pro seniory. „Já mám zabijačku ráda, znám to z domova, kdy jsme si kupovali prase a dělali to všechno doma. Nejradši mám jitrnice,“ prozradila.

Ježíškova vnoučata zařídila pro paní Annu setkání se zpěvačkou Lenkou Filipovou

Paní Anna z domova pro seniory v Drhovli se díky Ježíškovým vnoučatům setkala se zpěvačkou Lenkou Filipovou

Osobně poznat zpěvačku Lenku Filipovou si přála paní Anna z Domova pro seniory Světlo v Drhovli u Písku. „Mám ji ráda, líbí se mi její písničky, ale na koncertě jsem nikdy nebyla a nikdy jsem ji ve skutečnosti neviděla,“ vysvětlila.

Bohaté zkušenosti má i Václav Kandl. „My jsme měli prasata, tak jsem se to naučil od mamky a potom se ženou jsme dělali zabijačky. Vyráběli jsme všechno, jitrnice, jelita, tlačenku i žaludek jsme vařili,“ vzpomínal.

Zabijačkou nadílka Ježíškových vnoučat, velmi úspěšného projektu Českého rozhlasu, v Třeboni nekončí. Seniory čeká ještě dubnové grilování.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související