Již brzy! Nový děkan Fakulty architektury ČVUT chce rozjet vlaky na letiště a dostat svou školu mezi nejlepší

24. únor 2022

V Česku vystuduje architekturu každý rok několik set absolventů. Co budou dělat? Uživí se? Nejen na tyto otázky se v aktuálním Bourání ptala Karolína Vránková Dalibora Hlaváčka, který je od začátku února novým děkanem Fakulty architektury ČVUT.

Fakulta architektury ČVUT je naše největší a nejstarší architektonická vysoká škola. Kdo by se tam měl hlásit? „Ten, koho to baví a má o profesi zájem,“ říká Hlaváček. Jedině tak se podle něj dá architektura dělat s radostí. Ale jak to má člověk předem poznat? A kdo by se na tuhle školu naopak hlásit neměl? I to uslyšíte v rozhovoru.

„Vernisáž“ posedů, které postavili studenti Fakulty architektury ČVUT

Děkan Hlaváček chce, aby jeho škola byla nejlepší ve střední Evropě. Která instituce je to teď a v čem tkví její úspěch? Mluvili jsme i o tom, jak se chce FA ČVUT svému cíli přiblížit. Bude na fakultě učit víc žen? Jaká je ideální znalost matematiky? Kolik a jakých jazyků by měl architekt umět? A proč by měl architekt umět pracovat rukama?

„Pro architekta je důležité vědět, jak se chová materiál a jak s ním pracovat,“ popisuje Hlaváček. Proto na škole už před deseti lety zavedl takzvané Design Build projekty. Studenti už díky nim postavili třeba útulny nebo lávky v Krkonoších či vyhlídky v Libčicích nad Vltavou.

Dalibor Hlaváček je také praktikující architekt s vlastním studiem dh architekti. Momentálně pracuje na nové vlakové stanici na letišti Ruzyně a také na nové podobě nádraží Veleslavín. Projekt zvítězil v mezinárodní soutěži a jeho realizace by měla v dohledné době začít.

Jde o halu zapuštěnou do země, na jejíž střeše má být pěší cesta a cyklostezka. Jak bude  fungovat park na střeše nádraží? Jak se spolupracuje s železnicí, která se s architekturou obvykle moc netrápí? A kdy pojedeme z Veleslavína vlakem na letiště? „Již brzy,“ směje se Hlaváček – stejná slova totiž říká i reklamní banner, který na Veleslavíně už dost dlouho visí.

Poslechněte si celý rozhovor s architektem a novým děkanem Fakulty architektury ČVUT Daliborem Hlaváčkem!

Vizualizace zastávky Nádraží Veleslavín, autoři: Dalibor Hlaváček, Ludvík Holub, Zuzana Kučerová (dh architekti)
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.