Jízda králů ve Vlčnově, Kunovicích i Hluku naživo. Hýlom hálom zazní po rozhlasových vlnách i online

29. květen 2020

Jízda králů je moravský klenot zapsaný na seznam UNESCO. Kvůli pandemii koronaviru se ale letos nepojede ani v Hluku, ani ve Vlčnově, neuvidí ji návštěvníci Kunovic.

Na vědomost všem občanům se dává, že se letošní Jízda králů ve Vlčnově, Kunovicích ani Hluku neuskuteční. Není však důvod smutnit.

Abyste ani letos o Jízdy králů nepřišli, připravili jsme pro vás několik možnosti, jak si to vynahradit.

Můžete si poslechnout záznam pořadu Na živú notečku, která se jízdě věnovala.

A netradiční připomenutí těchto akcí připravila moderátorka Andrea Kratinová. V dnešním Apetýtu (29.5) v 11 hodin se představí zástupci všech tří jízd - vlčnovské, kunovské i hlucké. Uslyšíte, jak to nese král, který letos nebude kralovat.Jak to doléhá na jeho rodinu a pořadatele.

A pokud jste se v sobotu 30. května na tu vlčnovskou jízdu chystali, tak se pro vás tamní organizátoři a nadšenci rozhodli připravit komponovaný pořad jako náhradu za neuskutečněnou Jízdu králů.

Prostřednictvím zajímavých hostů a historických videí se vám pokusí alespoň částečně nezapomenutelnou atmosféru přiblížit.

Jízda králů je lidová slavnost s více než dvousetletou nepřetržitou tradicí
Tradiční Jízda králů ve Vlčnově

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.