Jódlování přijde většině lidí legrační, v Berlíně přichází do módy

26. únor 2014

Jódlování vyžaduje odvahu. Nesmíte mít strach ani se nesmíte stydět. Musíte ze sebe umět dostat tón, který vám samotným třeba bude znít nehezky nebo trapně.

Ostych ale musíte překonat. Jen tak se můžete naučit zlomit hlas a střídat hlasové polohy. A to je hlavní princip jódlování. Doreen Kutzke se naučila jódlovat, když jí bylo šest. Dnes má vlastní školu jódlování v módní berlínské čtvrti Kreuzberg a pravidelně pořádá jódlovací workshopy po celém světě.

„Zájem o jódlování roste. Každý týden přijde do mé školy několik nových zájemců o kurzy. I přes to ale pořád panuje hodně předsudků. Zkuste někomu říct, že jste přihlásili na kurz jódlování. Určitě se vám začne smát. Jódlování má zkrátka špatnou pověst. Lidi, kteří to nikdy nezkusili, si myslí, že jódlování je buranská zábava pro někoho, kdo chodí v kroji a spí na seně. Tak to ale není,“ objasňuje Doreen Kutzke. Většina lidí si jódlování spojuje výhradně s Rakouskem, Německem a Švýcarskem. Typické alpské jódlování je ale jen jednou z mnoha tváří, kterou tenhle nonverbální hlasový projev má.

„Jódluje se na Sibiři, mezi Inuity, ale taky ve střední Africe. Jódlování se objevuje v bollywoodských filmech a v americké country. Znám holky, které jódlování propojují s hip hopem, a já sama jsem v jednom projektu spojila jódlování a noise," vysvětluje Doreen. Jako další příklad netypického jódlování uvádí taky hlasové performance Yoko Ono, které by možná většina lidí s jódlováním nespojovala, přestože v nich Yoko používala střídání hlasových poloh jako při klasickém alpském jódlování.

Jódlování se podle Doreen Kutzke dá používat jako hudební nástroj. Na klavír taky můžete hrát lidovky nebo experimentální současnou hudbu. A podle Doreen je to s jódlováním úplně stejné. Jak ale sama přiznává, bude třeba ještě hodně práce, aby tuhle skutečnost lidi pochopili. V Německu a v České republice je to prý ještě těžší proto, že lidi mají jódlování spojené jen s alpskou tradicí. Třeba ve Velké Británii a v USA, kde si ho lidé spojují spíš s country scénou, prý tolik předsudků nepanuje.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.