Johanna Nejedlová v Přes čáru: Na hate speech namířenou proti mužům si při kampaňování dáváme pozor

25. listopad 2016
Přes čáru

Násilí na ženách má mnoho podob, může jít o násilí fyzické, domácí, sexuální i symbolické. Na pachatele sexuálního násilí a také na jejich okolí cílí nový spot spolku Konsent, který v magazínu Přes čáru představila Johanna Nejedlová. Šlo o zvukovou předpremiéru, oficiální vypouštění spotu bude ve čtvrtek 24. listopadu v Café Kampus při veřejné debatě o násilí na ženách ve společnosti.

„Myslíme si, že do vymýšlení spotů proti domácímu a sexuálnímu násilí mají být zapojeny i jeho oběti. Mají k tomu totiž hodně co říci,“ podotýká Johanna s tím, že nejde o to, že by ženy vymýšlely lepší kampaně proti násilí než muži. „Názory expertů jsou určitě přínosné, ale když tam chybí perspektiva obětí, které mají s danou věcí přímou zkušenost, je to rozhodně problém,“ doplňuje Johanna.

Světová zdravotnická organizace definuje sexuální násilí jako všechny činy nebo pokusy o násilný sexuální akt, v jakémkoliv prostředí, proti jakékoliv osobě. Může jít o domácí prostředí, o pracoviště, může jít o příbuzné, o manžele nebo partnery a podobně. Výskyt sexuálního násilí je poměrně rozšířený, týká se téměř každé třetí ženy. Sexuální násilí má i mužské oběti, jedná se ale o minimum případů.

Mezinárodní den boje proti násilí na ženách bude letos v pátek 25. listopadu. Lucia Zachariášová z Úřadu vlády České republiky, kde vede oddělení pro rovné příležitosti žen a mužů, zve na páteční konferenci s názvem Tolerované nebezpečí: násilí a sexismus v médiích a v kyberprostoru. Lucia bude mluvit o vládní politice v těchto oblastech.

Násilí mužskou perspektivou

V Česku existuje Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 až 2018. Nikdo se ale nemusí bát toho, že by muži přišli zkrátka. „Máme zřízenou pracovní skupinu Muži a rovnost mužů a žen. Ta řeší téma rovnosti mužů mužskou perspektivou,“ vysvětluje Lucia. Skupina např. připravila zprávu o mužích a násilí. Také se chystá společný seminář několika organizací, které pracují s násilnými osobami.

03402058.jpeg

Další kapitolou je sexuální násilí perspektivou české justice. Tady je hodně co dohánět. Např. oběti sexuálního násilí se posuzují jako svědci, takže se u nich zkoumá důvěryhodnost. V případě, že je oběť traumatizovaná nebo jinak psychicky zasažená prožitým násilím, z posudků soudních psychologů často vychází jako nedůvěryhodná.

Sexuální násilí v soudní síni

Dalším problémem je, že pachatelé sexuálního násilí se často nedostanou ani do soudní síně. V Česku podle odhadů ročně dojde k 5 až 12 tisícům znásilnění. Velkou většinu z nich oběti nenahlásí policii. V roce 2015 bylo asi 6 stovek nahlášení. Ovšem objasněno bylo pouze 425 případů, soudy řešily celkem 345 a odsouzeno bylo 154 osob. Trest bývá často podmínečný.

Odkazy: www.kdyztonechce.cz

Když to nechce from Karamela Kili on Vimeo.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka