John Wick: Nezastavitelný noční lovec pokračuje už potřetí v počítání mrtvých

17. květen 2019

Akční hrdina John Wick se v podání Keanu Reevese poprvé představil v roce 2014. Tehdy se vydal na stezku pomsty, protože mu ruští gangsteři zabili bígla. Tři roky nato se vrátil a rozkmotřil si tajemné společenství, které ho následně vyobcovalo. Třetí pokračování série navazuje přesně tam, kde druhé skončilo – totiž u nadcházejícího boje Johna Wicka proti všem.

Klišé o filmových pokračováních říká, že každý další díl musí nabídnout od všeho více než ten předešlý. Tuhle lačnost si pak většinou spojujeme i s poklesem kvality. Série John Wick této představě utěšeně vzdoruje navzdory tomu, že každý z dílů je o kus delší a okázalejší než ten předchozí. Třetí Wickova akční féerie trvá více než dvě hodiny a je rychlejší, zběsilejší i opulentnější než obě předchozí. Jeho eskapády v nočních, deštivých městech budou blízké fanouškům Craiga S. Zahlera i Johna Wooa a rychlá, zběsilá a patřičně vycizelovaná jízda potěší i ty, kteří si v kině opakovaně dopřávali excesivní návrat Šíleného Maxe.

Série, za kterou stojí autor námětu Derek Kolstad a režisér Chad Stahelski, posouvá i napotřetí hranice. Proti nezdolnému akčnímu hrdinovi, kterého nezmůže ani marocké vedro, jímž proplouvá s kravatou utaženou až ke krku, staví nájemné zabijáky doslova z celého světa. Ty sdružuje všemocná lóže, jejímž mottem se zdá být tvrzení, že od zvířat lidi odlišuje pouze to, že se řídí pravidly. Ta Wick porušil, a tak se stal lovnou zvěří, která má v patách kriminálníky s kořeny v Japonsku, Itálii, Rusku a samozřejmě New Yorku. Rozptyl to není náhodný: všechna tahle místa jsou i odbytištěm pro velkoryse vypravený a zinscenovaný film.

Z filmu John Wick 3

Série jako by v paradoxním poselství říkala, že zatímco kosit lidi po desítkách a nezřídka velmi brutálním způsobem je povoleno, zvířata jsou nedotknutelná. Psi i koně navíc jako by byli na Wickově straně, a tak mlčenlivému šiřiteli elegantní destrukce nezřídka pomáhají na jeho cestě po krvavé stezce. Po úvodu filmu, kde Wick stojí opravdu proti všem, se ve třetím pokračování vytříbí více spojeneckých a nepřátelských vazeb a po boku Keanu Reevese v černém saku stojí třeba Sofia v podání Halle Berry, jejíž výrazná role si nenuceně říká o hereččin návrat do hollywoodské extra třídy. Ovšem spojenectví stranou, tady je v centru dění po celých sto třicet minut sošný titulní hrdina.

Kterou dřívější roli Keanu Reevese připomíná jeho aktuální angažmá v oblíbené akční sérii John Wick? A jak si stojí ve srovnání s Šíleným Maxem? Poslechněte si recenzi jejího třetího dílu.

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka