Jónsi: Islandský skřítek kupuje zoo

20. prosinec 2011

Není moc zvykem, aby hudbu k hollywoodským filmům dělali hudebníci, kteří jsou úspěšní spíše na nezávislé scéně. Časy se ale mění a islandská kapela Sigur Rós, potažmo jejich frontman Jónsi, už několik let směřuje od nepřístupnosti spíše směrem k melodickému ambientu a dobře poslouchatelným písničkám.

Je tedy vlastně logické, že film Koupili jsme zoo o mladém vdovci, který si se svojí dcerkou pořídí zchátralou zoo a postupně z ní udělá jednu z nejlepších zahrad, doprovází právě hudba zpěváka Sigur Rós Jónsiho.

Soundtrack, na kterém jsou kromě dvou nových skladeb a devíti kratších kompozic ke slyšení také písničky z minulého Jónsiho alba Go a navíc jedna skladba od Sigur Rós, konkrétně Hoppipolla, se dá chápat jako hudební vysvětlení Jónsiho kariéry. Charismatický frontman, který proslul především svým místy až žensky působícím vokálem, totiž nikdy nebyl vyloženě experimentátor. Jestli někdy alba Sigur Rós zněla komplikovaně (řeč je především o debutu Von z roku 1997), nebylo to kvůli naplnění nějakého konceptu. Spíše to odráželo momentální náladu kapely.

02510202.jpeg

Nelze se tedy divit tomu, že v momentu, kdy Sigur Rós překročili hranice lokální slávy na Islandu a začali si užívat masivnější popularitu, se do jejich hudby postupně začala vkrádat tendence skládat popovější věci. Vrcholu tohle směřování dosáhlo na zatím poslední nahrávce Sigur Rós nazvané Međ suđ í eyrum viđ spilum endalaust a především na Jónsiho první sólové desce Go z roku 2010.

Prakticky všechno, co bylo řečeno o desce Go, se dá naroubovat na soundtrack k filmu Koupili jsme zoo. Klíčové jsou jemné klavírní melodie, charakteristický Jónsiho hlas a do detailu promyšlené aranže, o které se stejně jako na albu Go postaral skladatel Nico Muhly. Těžko říct, jak hudba sedí k filmu, ten ostatně půjde do našich kin až příští rok, režisér Cameron Crowe je ale velký fanoušek Sigur Rós a Jónsiho si osobně vybral, takže k tomu asi měl pádný důvod. Hlavní hvězdy filmu, Matt Damon a Scarlett Johansson, prý navíc před natáčením každé scény poslouchaly Jónsiho hudbu, aby se dostaly do patřičné nálady.

02510201.jpeg

Pro někoho to všechno může působit příliš kýčovitě a je to rozhodně legitimní námitka. Zároveň ale Jónsi na hraně patosu bruslí poměrně umně a nikdy to nepřesáhne nesnesitelnou hranici. Soundtrack je prakticky vánoční nahrávkou – jsou to ale přece jenom trošku jiné Vánoce. Sofistikovanější než většina podobné hudby a dobrá alternativa ke štědrodenní večeři. První track soundtracku se jmenuje Why Not – a stejně tak by se dala shrnout i celá deska. Prostě, proč ne?

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.