Josef „Píno“ Nežerka: Říkali mi, že snowkiting je nejlepší věc na světě. Měli pravdu!

4. červenec 2016

„Kiting dává člověku pocit neuvěřitelné svobody,“ říká Josef Nežerka. Vodním disciplínám, kiteboardingu, sice neholduje, ale jinak má s draky (s buggykitingem a snowkitingem) už leccos za sebou. A chtěl by s drakem vyjet na vrchol Elbrusu!

Powerkiting je skupina sportů, při které vás speciální drak (kite) táhne po vodě na wakeboardu, na lyžích nebo snowboardu po sněhu nebo na landboardu anebo tříkolce buggy po zemi. „Díky obrovskému vývoji ve výrobě draků se nedá jet jen asi v 30stupňovém úhlu přímo proti větru. Jinak křižujete jako loď, kiting bych přirovnal k jachtařským sportům,“ říká Josef Nežerka. Světový rekord v jízdě s drakem na sněhu je dnes už přes 120 km/h, běžná cestovní rychlost na vícedenním závodě je 20 km/h. „Zasněžené potoky, balvany i další překážky se dají dobře přeskočit. Když člověk potřebuje projet lesem, lyže prostě shodí a za lesem nastartuje draka znovu,“ říká sportsman a provozovatel kempu Ostrov v Českosaském Švýcarsku, který se kitování věnuje od roku 2008 a pracuje také jako instruktor této disciplíny. Trénuje nejvíc v Krušných horách.

Nejextrémnější závod na severu Norska? S rybí kostí zaseknutou v krku!

Josef Nežerka se na jaře 2016 zúčastnil nejextrémnějšího závodu tohoto druhu, vícedenního norského VAKE, Varanger Arctic Kite Enduro. Vzdušnou čarou má trasa závodu na norském severu přes 200 km, závodníci si berou všechno s sebou na saních (včetně zásob povinných na 8 dní) a jsou plně soběstační. Z 37 dvojic, které se letos zúčastnily, jich do cíle dojelo 15. Základem stravy českých dvojic jsou instantní pokrmy a špek. „Před startem se mi podařilo spolknout rybí kost. Celý závod jsem ji měl v krku. Norové jsou pohostinní a připravili nám před závodem rybí polévku, která se nám vymstila. Nebylo to nic příjemného, ale vzdát závod nepadalo v úvahu,“ směje se Josef Nežerka. Společně s norskými kolegy by se chtěl pokusit vyjet na dominantu Kavkazu Elbrus. „Všechno, co se dá na lyžích sjet bez skoků, je možné vyjet s drakem i nahoru,“ říká.

03662148.jpeg

Buggykiting. Pouštní zážitky z Maroka

V roce 2010 podnikl nesněžnou expedici. „Maroko je překrásná země. Jen kdyby tam nebyli ti Maročani,“ směje se a vypráví v cestovatelské Casablance také o ježdění na tříkolkách tažených drakem po severoafrických pouštích na buginách. Zažili tam písečnou bouři i bezvětří, kvůli kterému museli táhnout vozítka z pouště zpátky po svých. Podívejte se na video z této akce a poslechněte si záznam Casablanky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.