To jsem byl ale blázen! Vlezlá japonská písnička propojuje deepfakes a memy

10. srpen 2020
Fenomem

Už pár dnů se po internetu šíří trochu přihlouplá japonská písnička nazývaná Dame Da Ne, kterou z nějakého důvodu na krátkých videích zpívají – nebo přesněji lipsyncují – úplně všichni. Herci, zpěváci, politici, youtubeři a další celebrity. Čím to, že se k téhle sentimentální melodii všichni přidávají?

Zase takový hit, aby ho zpíval bývalý prezident Obama i striptér Ricardo Milos, to není, no ne? Ve skutečnosti to však nejsou tak úplně samy slavné osobnosti, ale jejich deepfakes. Realistické napodobeniny tváří rozanimované novou technologií tak, aby vypadaly, že zpívají zmíněnou píseň.

V britském sci-fi seriálu Roky a roky se během předvolební kampaně zjeví na internetu naprosto realistická videa, v nichž šéfové vládní i opoziční strany říkají nehorázné věci o svých voličích. Ti se samozřejmě naštvou a do Downing Street 10 zvolí místo nich třetí kandidátku – populistickou političku Vivienne Rook, která sice tvrdí, že se zmíněnými deepfakes nemá co do činění, ale nikdo jí moc nevěří. V našem reálném světě zatím tuto technologii používáme jen k tomu, aby celebrity zpívaly v memech a byla z toho trochu sranda, ne státní převrat. Píseň, jejíž první slova jsou „dame da ne“ (To nemá cenu), se původně jmenuje Baka Mitai (To jsem byl ale blázen). No, když si ji spojíme s deepfakes, tak můžeme říct jen „nomen omen“.

Dame Da Ne, nebo tedy Baka Mitai pochází z japonských videoher Jakuza 0 a Jakuza 5 a v roli člena japonské mafie si ji můžete přímo ve hře zazpívat na karaoke večírku. Nejprve se šířila internetem v podobě parodií, to bylo před dvěma lety. Pak ale na konci letošního července zveřejnil uživatel shaggySuave video, na němž píseň lipsyncuje, a právě jeho trochu teatrální gesta se stala základem pro fake videa s celebritami, která vznikají s pomocí technologie First Order Motion Model. Ta je poslední měsíc dostupná volně na internetu, takže si video z téhle virální série Dame Da Ne může vytvořit každý. Je libo vlepit do videa obličej vlastní, nebo spíš nějaké celebrity?

Deepfakes jsou už delší dobu jakýmsi podžánrem na memové scéně – existují desítky youtubových kanálů nebo podstránky na redditu, které ale často moderátoři mažou, protože porušují pravidla třeba o nedobrovolné pornografii. S takzvanými deepnudes už se dostáváme do míst, kde internetové kutilství naráží na hranice etiky a práva, a je dobré o těchto nebezpečích mluvit. Jinak jsou ale deepfakes vlastně docela pěknou inovací ve světě internetového humoru a aktuální mánie s Dame Da Ne ukazuje, že se s nimi dá dělat i něco nového. Nebo teda relativně. Hlavní problém s Dame Da Ne je ten, že teď tu písničku nejspíš nedostanete z hlavy.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak spolu souvisí svět memů a deepfakes. Proč prezident Obama zpívá sentimentální japonskou píseň a je to vůbec on? Co s tím má společného mafie? A budou jednou deepfakes vyhrávat volby, nebo spíš popové hitparády?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.