Jsem z principu důvěřivý člověk a snažím se v lidech hledat to lepší, říká Jan Hamáček

18. listopad 2019

Jan Hamáček, místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD se narodil ve znamení štíra, ale k horoskopům je skeptický. Rád jezdí na motorce a je členem vodních skautů v Mladé Boleslavi. Xaverovi také prozradil, jaký má názor na alkohol u vodáků.

Horoskopy se Jan Hamáček rozhodně neřídí. Nejčastěji se radí se svými spolupracovníky, poslouchá jejich doporučení a většinou se mu to vyplácí. „Mě nejvíc formoval můj děda. Teď je nejstarším členem rodiny babička, na její rady také dám. Obecně se řídím zásadou, že je dobré poslouchat starší. Ale s babičkou politiku neřešíme, povídáme si hlavně o životě.  A ve svých spolupracovnících jsem se zatím nezklamal. Nestalo se mi ještě, že bych se s někým ve zlém rozešel. Jsem z principu důvěřivý člověk a snažím se v lidech hledat to lepší,“ říká Hamáček.

Mládí v Mladé Boleslavi

Jan Hamáček je rodákem z Mladé Boleslavi. Své první pracovní zkušenosti získal v mládí ve Škodovce na brigádách, kam chodil o sobotách. Pracoval na lince, montoval motory. Během studia potom dělal praktikanta na oddělení plánování a řízení náhradních dílů, měl na starosti importéry. „Pro mě to byla obrovská zkušenost. Sám osobně auto nemám, řidičák ale ano, a to i na velkou motorku. Jízda na motorce mi vždy pročistí hlavu. Havaroval jsem jenom jednou, asi v devatenácti letech. Jel jsem za deště na motorce, která měla bubnové brzdy. Ty navlhly, zasekly se a já se vyboural. Naštěstí jsme to přežili oba, motorka i já,“ směje se Hamáček.

Vodní skauti

Jan Hamáček je členem boleslavských vodních skautů. Nemá sice už čas chodit na pravidelné akce, ale kontakty s nimi udržuje do dnešních dní. Má mezi nimi spoustu kamarádů. Skautský slib je podle něj na celý život.

Xaver se zeptal, zda tedy Jan Hamáček dodržuje skautské desatero. Odpovědi následovaly na každý bod desatera:

Skaut je pravdomluvný – „Ve své práci se snažím nelhat.“

Skaut je věrný a oddaný – „Snažím se být.“

Skaut je prospěšný a pomáhá jiným – „Lidi by mě měli soudit na základě konkrétních činů, řadě jsem pomohl.“

Skaut by měl být zdvořilý – „Na to se zeptejte mých kolegů, myslím, že nepatřím mezi gaunery.“

Skaut by měl být ochráncem přírody – „To mi zůstalo pod kůží, pokud máme přežít, musíme být ochránci přírody.“

Skaut by měl být veselé mysli – „To jsem.“

Skaut by měl být hospodárný – „Musím vyjít s prostředky, které mám. V šestnácti letech jsem odjel studovat do Anglie, dostali jsme peníze na rok a musel jsem se naučit s nimi vyjít. Zvládl jsem to a zformovalo mě to. Člověk by si neměl půjčovat více, než může zaplatit.“

A jak se vodní skaut, ale zároveň ministr vnitra Jana Hamáček dívá na pití vodáků? „Nebudu předstírat, že se na vodě nepije, to by bylo pokrytecké. Policie by ale neměla běhat za každým vodákem a dávat mu dýchat, když si dá jedno pivo. Je to něco jiného než za volantem auta. Minulý rok jsem byl na vodě a panáka jsem si dal. Nemám důvod lhát,“ říká Hamáček.

Pokud vás zajímá, zda Jan Hamáček rád cestuje po světě a jak tráví obvykle dovolenou, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.