Jsme přesyceni pohodlím, říká architekt Jan Tyrpekl. Jeho odpovědí je dům na stromě

24. srpen 2022

Jan Tyrpekl vytvořil dům-hnízdo, útulnu na betonovém bunkru a tree-house schovaný mezi stromy. Malé stavbičky vzbudily velký zájem. Proč lidi baví a zajímají? „Standard ve kterém dnes žije střední třída je vysoký. Ale pohodlím jsme přesyceni,“ říká architekt.

Ateliér Jana Tyrpekla ve Stříbrné Skalici

Jeho stavby jsou často architektonické experimenty, proto za ně získal tři nominace na Českou cenu za architekturu. Co na nich zkoušel? A s jakými výsledky? Jedná se o principy, které může využít i na dalších stavbách? „A nemusím je zkoušet na klientech, to mi nepřipadá jako morální přístup,“ říká.

Menší stavby staví vlastníma rukama se studenty nebo kamarády. Řeč tudíž přišla i na ruční práci a padlo i pár rad, co má udělat člověk, který by si taky chtěl postavit dům na stromě sám. Je potřeba stavební povolení? A kolik to stojí? A musí být tree-house na stromě?

Architekt Tyrpekl projektuje ovšem i mnohem větší stavby. Například nádraží Praha-Zahradní město a další rekonstrukce nádražních budov, skautské klubovny nebo také vlastní ateliér poblíž Stříbrné Skalice, kde jsme natáčeli tento díl Bourání. Panovala tam dost prázdninová atmosféra. Je těžké pracovat, když je tu zároveň jeho rodina na prázdninách? „Ne každý den je dobrý na to něco vymýšlet. Někdy to vzdám už po ránu,“ směje se Jan Tyrpekl.

Jan Tyrpekl o experimentální architektuře – třeba o domku na stromě nebo na bunkru. Co všechno k takové stavbě potřebujete? Poslechněte si celý díl Bourání.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.