Jsme skupina hlučných a viditelných lidí, říkají pořadatelé turecké Gay Pride. Teď čelí stíhání

10. prosinec 2020

V roce 2019 v turecké Ankaře policie rozehnala průvod Gay Pride. Jeho pořadatelé Melike a Özgür nyní čelí žalobě a hrozí jim až tři roky vězení. Oba jsou studenti biologie z Technické univerzity a v jejím kampusu pořádali pochody hrdosti pro lidi z LGBT+ komunity od roku 2011.

„V tuto chvíli jsme ve čtvrtém jednání našeho soudního procesu. Ten už probíhá rok a půl a další stání se bude konat 10. prosince, takže přesně vychází na Mezinárodní den lidských práv. Je to trochu ironie, protože právě za uplatňování našich základních lidských práv jsme byli před rokem a půl zatčeni,“ říká Melike, turecká studentka a aktivistka, která spolu se svým kamarádem Özgürem pracuje pro nově vzniklou neziskovou organizaci Uniqueer.

Podle jejich slov se jim v současné pandemii daří dobře, protože mohou se svojí prací pokračovat i na dálku. Oba jsou ale nervózní z toho, jestli konečně soud jejich případ uzavře. „Organizovali jsme průvody hrdosti v průběhu celých devíti let. Takže osmkrát za sebou nebyl při jejich pořádání žádný problém, ale po deváté jsme byli napadeni policií. A to mi přijde podivné,“ dodává Özgür.

Melike a Özgür, pořadatelé turecké Gay Pride

Pokud soud rozhodne v jejich prospěch, bude se jednat o bezprecedentní změnu. „U předchozích zatýkání při pochodech hrdosti v minulosti lidé totiž vždycky uváděli, že se na organizaci pochodu nijak nepodílí. My jsme první, kteří sami sebe označili za organizátory akce,“ říká Melike. „Takže rozsudek soudu celkově rozhodne o tom, zda jsou pochody hrdosti v Turecku legální a zda je naším ústavním právem podobné akce pořádat.“

Rozhovor vznikl ve spolupráci s kampaní Amnesty International a vydáváme jej v Mezinárodní den pro lidská práva, který je také datem, kdy má v jejich případu zaznít finální rozsudek.

Turecká vláda navíc proti LGBT+ komunitě vystupuje v médiích. „Jsme svědky masivní vládní propagandy proti queer komunitě hlavně kvůli tomu, že jsme vnímáni jako opoziční síla. A to nejen ve smyslu morální opozice, ale skutečně jako funkční politická síla. A proto nás vláda logicky vnímá jako hrozbu a vede proti nám tuhle rozsáhlou nenávistnou propagandu,“ komentuje turecká studentka.

Různá opoziční hnutí v Turecku čím dál častěji spojují své hlasy. „Turecké feministické hnutí je s LGBT+ komunitou opravdu propojené a stejně tak se to týká taky všech dalších menšin napříč Tureckem, které stojí v opozici vůči vládě. Je potřeba, abychom se v našich bojích propojovali a vytvořili tak společně silnější hlas. V Turecku existuje široká společenská opozice a snažíme se naše cíle propojovat,“ říká Melike.

Jak se daří LGBT+ komunitě vládnímu útlaku odolávat? Kdo jsou jejich spojenci? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Nikola Benčová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.