!!! jsou věrní tancovačkám

29. duben 2013

Pow Pow Pow. Bam bam bam. Čik čik čik. Název kapely !!! můžete prý vyslovit jakkoli, když přitom třikrát rytmicky deklamujete jednu slabiku. Právě rytmus je u tohoto kalifornského dancepunkového sextetu to nejdůležitější. Jejich nová deska THR!!!LER je naší Deskou Týdne.

Projekt okolo charismatického frontmana Nica Offera vznikl v roce 1996 z trosek post-hardcoreových The Yah Mos, když se muzikanti rozhodli, že vlastně chtějí, aby lidi na jejich muziku tancovali. !!! v dnešní době opravdu mají reputaci jako jedna z kapel, která na začátku milénia znovuobjevila žánr dancepunk a také u něj zůstala. Nejvíc se proslavila svým energickým vystupováním.

Do roku 2013 stačili !!! vydat čtyři dlouho hrající kolekce tancovaček, doplněné ještě o tři EP. Po eponymním debutu z roku 2001 zaujali hlavně frenetickým singlem s funkovými kytarami a šestnáctkovým shufflem Me And Giuliani Down by the School Yard (A True Story) (2003) vydaném na labelu Touch Records. Me And Giuliani podle magazínu Pitchfork obsahoval víc chytlavých riffů než celá alba a kapele pomohl jednak získat silnou reputaci a jednak posunout celý žánr disko-punku ještě blíže k disku. Tenhle posun pak potvrdili hudebníci i na dalším LP Louden Up Now, prvním albu pod britským legendárním vydavatelstvím Warp.

Pod ním vznikla dodnes snad nejúspěšnější deska !!! Myth Takes (2007). Už v recenzi na EP Me and Giuliani si na serveru Sputnik Music uživatel Chris Jackson stěžoval na fakt, že !!! jsou příliš líní udělat dlouhohrající desku plnou kvalitních songů. Vždycky jich několik odfláknou. Na Myth Takes se konečně pracovalo na pořádném disko-funku od začátku do konce. Své zatím poslední album natočili !!! v Berlíně, protože každá kapela má podle Nica Offera mít svou berlínskou desku. Muzikanti chodili po klubech a nasávali tamní utančenou atmosféru, kterou se pak snažili dostat do Strange Weather, Isn’t It (2010). Zároveň se ale !!! v té době museli vyrovnat s tragickým úmrtím bubeníka Jerryho Fuchse.

02876945.jpeg

I přesto, že za svých 17 let existence ztratili !!! několik členů, zůstává formace Nica Offera, Allana Wilsona, Maria Andreoniho, Dana Gormana, Paula Quattronea a Rafaela Cohena věrna principu pořádné taneční párty. Nové album THR!!!LER, které vyšlo v dubnu 2013, ale přesto nejspíš přinese změny v jejich dosavadním stylu. Nasvědčuje tomu i elektroničtější, klubový hit Slyd, který by mohl být předzvěstí trochu temnější übertancovačky od žánrových veteránů !!!.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.