Jsou vůbec z naší planety? Lancey Foux, DJ Smokey a Gun40 mají zvláštní rapové chutě

3. prosinec 2021

Po delší době se hlásíme opět v kompletní sestavě, a to i s běžencem ze Srí Lanky. Po návratu DJe Casablanky tak můžeme znovu zasednout u našeho releasového stolu: na programu jsou zajeté pušky, mladí neznámí a možná dojde i na Grammy.

V zahraničí vyšlo několik kvalitních desek a pro náš průzkum bude tentokrát nejlepší začít v Anglii. Právě zde působí vycházející hvězda  ̶  interpret a model Lancey Foux. Ten má za sebou již několik releasů, na kterých se mu podařilo definovat vlastní zvuk a v tomto rytmu pokračuje i na novém albu Live Evil.

Bláznivý mumble rap položený na těžkých industriálních beats jede od začátku až do konce, takže pokud jste fanoušci zvuku z budoucnosti, tento release by vás neměl minout. Nejinak je tomu i u jeho kamaráda, producenta Redda, který se podobně jako mnoho dalších kolegů vydal na dráhu rappera. Jeho projev můžete kontrolovat na desce DS3.

Z klidnějších luhů a hájů je deska Lost And Found od producenta ze světa phonku jménem DJ Smokey. Ten v roce 2012 ztratil několik svých hard disků, které našel před několika měsíci, a následně tak doručil dlouhohrající desku, která čítá přes 40 skladeb. Dalšími vojáky z našeho playlistu jsou pak méně známí Gun40 a Li Heat. Kdo by chtěl ochutnat neohraný zvuk, desky IDGAF2 a Heated jsou tím pravým ořechovým.

Co neslýchaného doručil britský rapper Lancey Foux? A za kolik dolarů si můžete koupit lístek na koncert Kanyeho Westa s Drakem? To vše v novém díle Scény s Opakem Dissu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.