Julia Holter: Na Aviary jsem pracovala deset let, je to hodně osobní deska

19. červen 2019

Dnes večer se v pražském prostoru NoD představí americká zpěvačka a hudebnice Julia Holter. Vznik jejího loňského alba inspirovalo zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA, Vangelisův soundtrack k Blade Runnerovi nebo verš Etel Adnan „Spatřila jsem se ve voliéře křičících ptáků“. „Na Aviary jsem přerušovaně pracovala deset let, i proto se jedná o velmi osobní desku, na které jsem chtěla experimentovat a také vytvořit něco, co mě bude bavit hrát naživo,“ vysvětluje Julia Holter.

„Všechno začalo zvukem a až poté přišla slova a jejich význam. Už dříve jsem ve své tvorbě odkazovala na ptáky, ale tentokrát jsem se také zamýšlela nad tím, že některé zvuky ptáků i světa kolem nás mohou být hezké i drsné zároveň. A tahle dualita mě zajímala,“ pokračuje Julia Holter v popisování tématu aktuální desky. Co má Aviary společné s předešlými nahrávkami, je fakt, že nejdříve vzniká vždy hudba a až poté následují texty, které se jí nepíší snadno. „Proto také často pracuji s vypůjčenými texty, deska Tragedy je například celá založená na textech Euripida. Také ráda pracuji se zvuky jazyků a slov, která fungují v hudbě jinak, než když mluvíme,“ říká Julia Holter, podle které mají slova v hudbě jinou funkci než v promluvě, stávají se nositeli zvuků a součástí hudby jako takové.

Jaký vztah má Julia Holter ke hluku? „Mám ho ráda, nejsem na něj tak citlivá, jak by se možná mohlo zdát. Spíš mám problém se spoustou lidí mluvících přes sebe, večírky jsou pro mě noční můra,“ vysvětluje se smíchem. „Jako kreativní člověk také často poslouchám sama sebe a potom jsem zahlcená, když kolem mě ještě mluví více lidí.“ Ještě více ale Julia Holter řeší zahlcenost abstraktními zvuky především v prostředí internetu a ve virtuální komunikaci. „Vypínám si oznámení na telefonu, také z něj často mažu aplikace a snažím se omezit e-mailovou komunikaci. A nejpříjemnější úniky jsou každodenní procházky se psy, protože kolem Los Angeles máme naštěstí spoustu hor a pláží,“ dodává už vážněji, jak se nejraději schovává před všudypřítomným zahlcením online světem.

Kde pro svou tvorbu hledá Julia Holter inspiraci? Jaká deska se nejvíce odrazila na jejím aktuálním albu Aviary, co se týče práce s aranžmá? Koho z aktuálních hudebnic a hudebníků má ráda? A proč se cítí provinile v souvislosti s problémy, které bude muset řešit současná mladá generace? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.