Kam můžeme a nemůžeme? Za nedodržení opatření hrozí pokuta 20 tisíc korun

Vláda od pondělí omezila pohyb lidí, nesmíme na tři týdny opustit okresy, kde žijeme. Pro sportování nebo procházky platí ještě přísnější opatření, nesmíme opustit katastr obce. Ze zákazů budou platit výjimky, každý ale musí odůvodnit kam jede. Vláda také zavřela školy, školky a některé obchody, které měly výjimku.

Pokud potřebují lidé mimo okres do práce, musí mít potvrzení od zaměstnavatele nebo objednavatele v případě OSVČ. Pokud budeme cestovat na úřad nebo k lékaři, musíme napsat čestné prohlášení. Ministerstvo vnitra k novému opatření sestavilo vlastní soupis otázek a odpovědí.

Potvrzení nebude nutné, pokud budeme mít cestu na úřad nebo k lékaři pouze ve svém okrese. Tyto dokumenty pak mohou namátkově kontrolovat policisté, pomůže jim i armáda.

Kopie nájemní smlouvy

Lidé, kteří bydlí jinde než v místě trvalého bydliště, které mají v občanském průkazu, by si měli opatřit třeba kopii nájemní smlouvy. Tu pak případně ukážou při kontrole.

„Jinak v podstatě platí, že bychom si měli vybrat, kde následující tři týdny strávíme, a tím omezíme svůj pohyb na minimum,“ přibližuje redaktorka Anna Macků. Lidé, kteří pracují z domova, tak můžou třeba na chatu nebo chalupu, a pak už tam vlastně zůstat.

Partneři, kteří jsou z jiných okresů, by se neměli navštěvovat, protože nejde o nezbytnou péči o blízkou osobu, pro kterou platí výjimka. Variantou tak podle nařízení vlády může být se na tři týdny sestěhovat k sobě.

Čtěte také

Na procházku jen v obci

Na běžný nákup potravin můžeme jen ve svém okrese. Ale pokud si půjdeme zaběhat nebo na procházku, tak se máme pohybovat jen v obci. Kontroly budou i třeba ve vlacích a autobusech.

Výjimkou jsou pohřby, na ně můžeme jet s prohlášením i do jiného okresu. Na svatby musíme zůstat ve svém okresu – pořád platí, že na nich může být maximálně 15 lidí.

Stáhněte si potřebné dokumenty

  • Formulář pro cesty mimo okres ke stažení zde.
  • Čestné prohlášení ke stažení zde.
  • Potvrzení zaměstnavatele na cesty do místa výkonu práce ke stažení zde.

Všechny školy přecházejí na distanční výuku

Kromě omezení pohybu se vláda rozhodla zavřít všechny školy a mateřské školky na tři týdny s výjimkou škol pro děti zdravotníků.

Roušky všude, na zastávkách respirátory

Vláda zpřísnila i opatření co se týče nošení roušek a respirátorů. „V zastavěném území obce bude povinně všude venku potřeba minimálně zdravotnickou obličejovou masku či chirurgickou roušku,“ upřesnil ministr zdravotnictví Jan Blatný.

V prodejnách, u lékaře, v hromadné dopravě a na zastávkách ale budou nutné respirátory. Ty musejí také zajistit zaměstnavatelé svým lidem.

Čtěte také

V papírnictví nenakoupíme 

Od pondělí se na tři týdny neotevřou ani některé obchody, které doteď měly výjimku, například papírnictví nebo obchody s dětskou obuví.

Průmyslové podniky zůstanou otevřené, mají se v nich ale masivně testovat zaměstnanci. Od víkendu by pro firmy měly fungovat speciální telefonní linky, kde jim poradí, jak testovat nebo které testy koupit.

Protože se jedná o krizové opatření vlády, hrozí za jeho nedodržování pokuta až dvacet tisíc korun.

autoři: Jana Magdoňová , Anna Macků , prh
Spustit audio

Související