Kam na festivaly? Tipy, které vás za hudbou zavedou do pevností, harmonických hájků i na letiště

7. červen 2019

V České republice se každé léto odehraje přes dvě stovky festivalů – od těch nejmenších, regionálního charakteru, až po klasické pekelné cirkusy s deseti tisíci návštěvníky. Pokud nepatříte k těm, kteří touží celé léto pronásledovat kapelu Wohnout či Vypsaná fiXa po všech jejich pódiových destinacích, máme pro vás nástřel větších i menších českých festivalů, na kterých můžete potkat interprety z plejáku Radia Wave i zajímavá neznámá jména. 

ZÁMOSTÍ (Třebíč, 7.–8. června)

Tradice třebíčského festivalu Zámostí sahá až do roku 1997. Mimo hlavní festivalový areál se dá zajít i na doprovodný program, který se koná v různých částech Třebíče, proběhne třeba spanilá jízda na skejtech nebo komentovaná popová poslechovka s duem z pořadu Komplex – Jiřím Špičákem a Milošem Hrochem. Zámostí se nebojí větších lokálních headlinerů, kterými jsou letos například zpěvačka Emma Smetana a kapela Tatabojs, my to ale spíše směřujeme na druhou, „Tanešní stage“. Na Zámostí totiž vystoupí slovenský rapper Gleb, který před nedávnem vydal svou druhou desku Gauč Storytelling. Rapper s kulometnou palbou slov a neobvyklými beaty letos potvrdil pozici nejzajímavějšího interpreta v současném cz/sk rapu.

METRONOME (Praha, 21.–22. června)

Pražský festival Metronome za svou poměrně krátkou historii zvládl přivézt velká mainstreamová jména a divoce kombinovat Stinga s Young Fathers nebo zatáhnout do Prahy post-punkovou legendu Davida Byrna. Letos se můžeme těšit například na Kraftwerk nebo výjimečnou kytaristku a písničkářku Annu Calvi. Na Metronomu také tento rok potkáte novou nezávislou Radio Wave New Stage, na níž 22. června proběhnou soutěžní koncerty i následné vyhlášení letošního Czeching Showcaseu. Všechny nominované si tak můžete přijít poslechnout během sobotního odpoledne až večera. Celý program na této stagei pak v noci uzavře rapové islandské uskupení „dcery Reykjavíku“ – Reykjavíkurdætur, které funguje od roku 2013 mnohem více jako volný klan, pořádající své vlastní koncertní večery, a neustále se dále proměňuje, takže i jejich složení na Metronomu bude překvapením.

OBSCENE EXTREME (Trutnov, 3.–7. července)

Obscene Extreme patří k nejkurióznějším a nejlegendárnějším festivalům, které se v Česku odehrávají a na který se těší fanoušci opravdu ze všech koutů světa. Kromě nekonečného přísunu grindcoru, metalu, powerviolence a dalších extrémních žánrů se tu každoročně koná freakfest nebo vystoupení s věšením na háky, pořádané pod hlavičkou pražského tetovacího studia Hell.cz. Kapely se střídají na pódiu s kadencí kobercového náletu, my vybíráme kultovní jméno nám nejmilejší. Na Obscene Extreme se totiž bezmála po osmi letech vrací zběsilí političtí fastcoristi Dropdead z amerického Providence, známí striktní DIY etikou a nekompromisními vystoupeními.

BOSKOVICE – Festival pro židovskou čtvrť (Boskovice 4.–7. července)

Několikadenní multižánrový kulturní festival pro židovskou čtvrť se koná v srdci Boskovic již téměř třicet let. Počátkem léta se sem sjedou nadšenci do divadla, autorských čtení, jazzu, ale i tvrdších žánrů. Tradičně se zde totiž objevují kapely tuzemské alternativní scény. Jedním z hlavních taháku je letos Khoiba, jejímuž comebackovému albu jsme se věnovali letos na jaře, těšit se ovšem můžete například na midwest emaře z Brna Ette Enaka nebo jednu z czechingových kapel Market. Boskovice jsou (podobně jako například Zámostí), jedním z těch festivalů, který zvyšuje faktor letní pohody na maximum, ať už přebíháte z jedné události na druhou, anebo si jen tak v klidu felíte ve stínu klášterní zahrady.

POHODA (Trenčín, 11.–13. července)

Introvertní, líná letní pohodovost městského festivalu se sice na slovenském festivalu Pohoda tak úplně zrealizovat nedá, nejde jej ovšem nezmínit. Klasikou zůstává, že dramaturgové Pohody se nebojí trochu experimentovat. Kromě provařených jmen se tak můžete vydat na trenčínské letiště podívat například na britského rappera a držitele Mercury Prize Skeptu, popřípadě na vágusáckého písničkáře Maca DeMarco. Protože ti se Česku, spolu s dalšími, letos bohužel vyhnou obloukem.

CREEPY TEEPEE (Kutná Hora, 12.–14. července)

Festival divné hudby v Kutné Hoře je pověstný svou tajnosnubností a letošní ročník zatím není výjimkou. Na jaká jména se můžeme letos těšit, se dozvíme až v následujících týdnech, do tipů ovšem tzv. Krýpko zařadit musíme. Festival, který se těší široké popularitě především v zahraničí, je totiž jedním z těch, na které se vyplatí koupit lístky i v momentě, kdy vůbec netušíte, kdo se tam letos objeví.

COLOURS OF OSTRAVA (Ostrava, 17.–20. července)

Do oblasti Dolních Vítkovic se letos vyplatí zajet především bytostným nostalgikům, přijedou totiž The Cure nebo skotští post-rockeři Mogwai. Dostaví se ale také „Rihanna flamenca“ – katalánská zpěvačka Rosalía, která loni vydala svou druhou nahrávku El Mal Querer, se kterou sklízí úspěch na všech frontách. Hostuje na nové desce Jamese Blakea a ke spolupráci ji uháněl i Pharrell Williams.

FLUFF FEST (Rokycany, 25.–29. července)

Hardcorový festival na rokycanském letišti, situovaném poblíž nejkrásnějšího umělého koupaliště, letos oslaví už 20 let své existence. I když festival, který navštěvují fanoušci z celé Evropy včetně Ruska, je na internetu skrze memy proslulý pro často extrémně bahnité prostředí a lahodné tofuburgery, letos dochází k programové obrodě a my se můžeme těšit nejen na politický hardcore a straight edge proslovy, ale třeba na jednu z nejagilnějších experimentálně metalových kapel – Thou, kterým se za posledního půl roku podařilo vydat hned několik drásavých nahrávek a napálit některá média falešnou promo fotkou plnou hudebnických přátel vydávajících se právě za tuto kapelu.

BESEDA U BIGBÍTU (Tasov, 2.–3. srpna)

Rodinně laděný festival ve stinném hájku v obci Tasov nemá sice nejlákavější název, nicméně s bigbítem už toho zas až tak moc společného nemá – minimálně stran line-upu. Festivalu se totiž daří každý rok vytáhnout nějaké to eso z rukávu, loni to byla například Zola Jesus, letos se můžeme těšit na Algiers nebo na International Teachers of Pop – severoanglické synťákové nadšence, kteří se nebojí chytlavosti ani infantilních klipů a skladeb o vlacích s politickým přesahem. Rozhodně to bude jejich jediná zastávka u nás a spolu s jejich dokonalými hity můžeme všichni na chvíli zapomenout jak na úmorné vedro, tak na šedou realitu současnosti.

BRUTAL ASSAULT (Pevnost Josefov, 7.–10. srpna)

Obří metalový koráb v josefovské pevnosti vždy nabídne i kapely, které přitáhnou mezi onášivkované vlasáče do lesa ostnatých pásků návštěvníky „z venku“. Obří kapely jako Godflesh či Carcass nemusíme úplně zmiňovat, stěžejním experimentálním bodem letošního ročníku jsou bezpochyby Daughters, kteří se loni po osmi letech vrátili s deskou You Can’t Get What You Want. Jejich vystoupení vždy byla pověstná brutalitou a šílenými kousky, a proto zvědavost, jestli po té dlouhé době tak trochu nevyčpěli, je nasnadě. Pokud vás zajímá víc dění na festivalu Brutal Assault, těšte se na vysílání pořadu Špína přímo z areálu.

Který známý režisér chodí na koncerty noise-popové zpěvačky Rosalíe a obsadil ji rovnou do svého filmu? Co je tak krásného na festivalu Beseda u Bigbítu? A kde se vzala falešná promo fotka Thou? Poslechněte si celý příspěvek o letošní české festivalové sezóně!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.