Kam na ovoce zdarma? Poradí online mapa veřejných ovocných stromů

31. srpen 2015

Určitě to znáte. Strom, který je obsypaný zralým ovocem, se sklání přes plot, takže částečně trčí ven a vybízí k utrhnutí. Jestliže se vám nechce krást, nabízí se přijatelnější alternativa. Stačí zabrousit na stále rostoucí databázi volně dostupných ovocných stromů na webu Na-ovoce.cz a očesat si strom hezky bez obav.

„Teď jsme tady v Sedleckém sadu s úvozovou cestou. Je to vlastně sad, který má ve správě hlavní město Praha, a to znamená, že je veřejný. Každý sem může přijít natrhat si třešně,“ ukazuje mi Katka Kubánková z iniciativy Na-ovoce.cz nádherný sad, který je vzdálen jen pár minut jízdy z Dejvic.

Čtěte také

Katka a její kamarádi v současné době spravují databázi ovocných stromů a keřů a některých druhů bylinek. „Vzniklo to v podstatě loni na jaře, když jsme se vrátili ze Slovenska, kde jsme úplně náhodou vzali do auta slečnu, která nám vyprávěla o německé organizaci Mundraub,“ vysvětluje Katka. Tamní projekt vznikl v roce 2009. Už za dva roky na německé aktivity navázala Fruitmap.sk, se kterou česká mutace Na-ovoce.cz od loňska sdílí know-how.

03460597.jpeg

Ještě než se nový potenciální sběrač podívá do interaktivní mapy, je důležité, aby věnoval pozornost kodexu sběrače. Iniciativa Na-ovoce.cz rozhodně není nějakým punkovým uskupením, které by navádělo k česání ovoce na soukromých stromech bez dovolení. „Není v našich silách, abychom kontrolovali každou lokalitu. To je nadlidský výkon, a proto tak trochu spoléháme na to, že uživatelé prostě vědí, že naše databáze je postavená na tom, že mapujeme veřejné stromy. Sice to stojí trošku úsilí zjistit, jestli je ten strom veřejný nebo soukromý, každý by to ale měl podstoupit.“ Člověk si musí trochu rozumět s katastrem, kde se dá vlastnictví dohledat, nebo se musí ptát místních lidí, kteří velmi často vědí, komu stromy patří.

V databázi nejsou zaneseny úplně všechny jedlé rostlinné druhy. Autoři mapy se rozhodli, že budou zaznamenávat stromy a bylinky, které jsou vhodné k okamžité konzumaci. Proto například lokaci lipových stromů byste v mapě hledali marně.

Lidé z iniciativy Na-ovoce.cz plánují, že do budoucna vznikne také mobilní aplikace. Na její realizaci si ale budeme muset ještě počkat. Zatím vyzkoušejte stávající mapu a přesvědčte se, že to opravdu funguje. Žně už sice začaly, ale sezona hrušek a jablek je teprve na startovní čáře. Sběru zdar!

Na území Prahy je celá řada sadů, které jsou volně dostupné veřejnosti a o které se město velmi pečlivě stará. Podle Katky jsou právě tyto sady dobrým místem, kde sběrači mohou začít bez rizika, že budou porušovat něčí vlastnictví. „Já vám doporučuji vysočanský sad. Nádherné místo, v industriálním kontextu. Zároveň jak to bylo zarostlé, tak se tam stahovali bezdomovci a město jim zřídilo unimo buňky s tím, že se oni o ten sad starají.“ Celá databáze městských sadů je dostupná na webu Praha-priroda.cz.

03460596.jpeg

Tvůrci databáze evidují v současné době něco kolem 500 zaregistrovaných uživatelů. Ti méně aktivní využívají hlavně informace o poloze stromů, ti aktivnější přidávají do databáze nové stromy. Rekordmanem je uživatel, který do mapy zaznamenal už přes 130 stromů. Sama Katka říká, že stačí mít otevřené oči a nové stromy se objevují na každém kroku: „Já jsem vlastně i dneska zažila moment, kdy jsem si říkala, do prčic, to je zase super místo. Když jsem za tebou jela, tak jsem kolem řeky natrefila na úplně obsypanou meruňku. Tady jsem ti jednu přinesla, aby sis tam potom mohl zajít,“ směje se Katka.

03460598.jpeg
autor: Michal Polák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.