Kam se poděly hrdinky? Představujeme nominované tituly na Literu za knihu pro děti a mládež

7. duben 2023

Dobrodružný román o rivalitě, básnická próza o chudém chlapci a dystopie ze světa ovládaného umělou inteligencí skládají trojici titulů aktuálně nominovaných na Literu za knihu pro děti a mládež. Nominace nepostrádají žánrovou pestrost a soustředí se na současná témata, naopak jim chybí hlavní hrdinky. Proč je důležité neopomíjet dívčí vzory a v čem leží síla nominovaných titulů glosuje Kateřina Čopjaková, publicistka a zakladatelka facebookové skupiny Nezletilí kritici.

„Autorka Bára Dočkalová opravdu umí čtenáře překvapit a příběh, jehož hlavní hrdinou je jedenáctiletý Luke, se často vyvíjí jinak, než čtenáři očekávají. Velmi dobře pracuje s napětím, ale také s něčím tak archetypálním jako je zkouška odvahy,“ vyzdvihuje Kateřina Čopjaková první z nominovaných knih Bitvu o diamant. 

Čtěte také

Druhý titul Fánek hvězdoplavec spisovatelky Jany Šrámkové je v mnoha ohledech nevšední. Na pouhých 54 stranách rozehrává velký románový příběh o chudém chlapci vyrůstajícím na periferii. Fánka drží nad vodou pouze jeho fantazie, zvlášť potom, co tatínek musel odejít za prací do ciziny.

Poslední z nominovaných je dystopická próza Rekrut 244, kterou František Tichý uzavřel svou volnou trilogii románů pro mládež. Tentokrát se ale neohlíží do minulosti jako ve dvou předešlých knihách, ale vztahuje se k budoucnosti. Čtrnáctiletý Jony žije v roce 2055 v totalitě v srdci Evropy, které vládne umělá inteligence.

Kniha Rekrut 244 Františka Tichého

Vítěze kategorie Litery za knihu pro děti a mládež budeme znát 17. dubna večer, kdy budou ceny předány.

autor: Kateřina Čopjaková
Spustit audio

Související