Kandidátky na starostku Paříže předvádí bazény v metru i zájem o chudé

10. březen 2014

Novou primátorku zvolí Paříž koncem března. Zatím to vypadá, že se první ženskou šéfkou města stane socialistka Anne Hidalgo, za kterou v průzkumech o několik procent zaostává bývalá Sarkozyho mluvčí Nathalie Kosciusko-Morizet. Obě kandidátky zatím v kampani předvádí svůj zájem o chudé a megalomanské nápady na pozvednutí Paříže, které nejspíš nikdy nikdo neuskuteční.

S nápadem přestavět opuštěné stanice metra na bazény, koncertní haly nebo restaurace přišla nedávno Nathalie Kosciusko-Morizet, bývalá ministryně pravicové vlády pro ekologii, udržitelný vývoj, dopravu a bydlení, jejíž jméno se často zkracuje na NKM. Fotky stanic, zavřených od začátku druhé světové války, vyzdobených zlatými lustry nad dlouhými slavnostními tabulemi nebo zatopených vodou v elegantních plaveckých kanálech se objevily na mnoha webech, blozích a osobních profilech na Facebooku, kromě lajků za kuriózní nápad ale NKM sklidila spíš pohrdání. Některé pařížské „stanice duchů“ se čas od času využívají, například zastávka Saint-Martin se v zimě mění na přístřeší pro bezdomovce. NKM bývá nejčastěji kritizovaná právě za to, že si neuvědomuje, kolik Pařížanů ocení spíš možnost se osprchovat a najíst v teple než koncertní sál.

Socialistka Anne Hidalgo mezitím přišla s jiným, podobně grandiózním nápadem: chce změnit oblast kolem Baron Haussmann's grand Avenue Foch (jedné ze tří nejbohatších částí města) na obří park, v jehož blízkosti by vyrostly bloky sociálního bydlení. Podle ní samotné je nápad „magnifique“. Není ale moc pravděpodobné, že by Hidalgo mohla v této čtvrti svůj návrh prosadit, její záměr se tak zdá být jen jiným druhem populistického gesta. Jedním z jejích dalších návrhů je umístit do řeky Seiny plovoucí bazény, ve kterých by se lidé koupali s pocitem, že plavou v řece.

03078451.jpeg

Snad nejméně realistický návrh ale pochází opět od NKM. Kandidátka navrhla zapustit níž do země nebezpečný a dlouho neopravovaný pařížský dálniční okruh Boulevard Périphérique, postavit přes něj ochrannou střechu a v jeho blízkosti začít stavět domy. Oblast by podle ní začala být atraktivní a výnosy z bytovek a domů by celou stavbu zaplatily. (Překrytí 200 metrů dlouhého pruhu dálnice by spolklo asi 60 milionů eur.)

Šílené nápady kandidátek reagují na to, že se o Paříži dlouhodobě říká, že stagnuje. Nejenže dávno neudává urbanistické trendy, ale příliš nereaguje ani na to, co se děje v jiných městech. Kromě toho mají NKM a Anne Hidalgo navzdory odlišné politické příslušnosti potíž se vůči sobě obsahem svých návrhů vymezit. Pařížané se podle průzkumů veřejného mínění i podle obsahu veřejné debaty vesměs shodují na tom, že v první řadě je třeba řešit nezaměstnanost, bezdomovectví, městskou dopravu a zločinnost. Na tato témata se proto soustředí obě kandidátky.

Socialistku Hidalgo Pařížané uznávají jako osobnost, která problémy města dobře zná, zatímco NKM má pověst ambiciózní nymfy, která bere úřad jako přestupní stanici v cestě za úřadem prezidentky. Porozumění místním hraje prvoplánově – nechala se vyfotit v bundě a džínech, jak kouří balenou cigaretu s bezdomovci. Podobný kousek by kandidátce z nejlepší pařížské společnosti mohl vyjít, asi jen kdyby ho myslela jako komedii. I socialistické kandidátce přijíždějící mezi novináře v mikroautě Smart se francouzská veřejnost smála, malý náskok Anne Hidalgo se nicméně nesnižuje bez ohledu na jakékoliv vyjádření soupeřky a ostatní kandidáti nemají šanci se dotáhnout ani na jednu z nich.

03078452.jpeg

Paříž tak koncem měsíce pravděpodobně získá starostku ze stejné strany, jako je prezident François Hollande. A to i přesto, že šéf francouzských socialistů je nejméně oblíbeným francouzským prezidentem historie.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.