Kanye West i amazonská synoda. Rok 2019 a nejdůležitější události náboženství a spirituality

29. prosinec 2019

Co jste zvládli za rok 2019? Fatima spočítala, že my jsme natočili 45 pořadů. Ty nejzajímavější z nich jsme si připomněli v rámci závěrečného bilancování, nezůstalo ale jen u nich. Ohlédli jsme se za nejdůležitějšími událostmi roku 2019, ve kterých hrála nějakou roli spiritualita či náboženství. Cestovali jsme přitom přes Vatikán do Egypta a Indie, ale taky z katolické církve do nahrávacích studií.

Petr Wagner si vzal již tradičně na starosti popkulturu a jako jednu ze tří důležitých událostí připomněl nové album rappera Kanye Westa s všeříkajícím názvem Jesus Is King, které se zařadilo po bok jiných slavných nahrávek takzvaného po obrácení, kterým prošlapal cestu ve svém evangelikálním období především Bob Dylan.

Čtěte také

Fatima připomněla dění ve svém rodném Afghánistánu, který se tento rok stal znovu nejnebezpečnější zemí na světě (ještě stále v něm nebyly vyhodnoceny výsledky podzimních voleb), a skončila přáním míru do dalšího roku, což v tomto případě znamená mírovou smlouvu s fundamentalistickým Tálibánem. Kromě toho upozornila na události týkající se feministického hutí v Tunisku a Íránu. Jakub se věnoval především katolické církvi a připomněl přelomovou amazonskou synodu, ale i otevření tématu sexuálního zneužívání v české katolické církvi.

Pokud vás zajímají kompletní žebříčky událostí za uplynulý rok, ale také aktuálnější zprávy za měsíc prosinec, poslouchejte celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Dominik Čejka , Jakub Ort , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.