Kapela, co nikdy neskončí, a Olympic pro mileniály. Startér pouštěl Ending a Dimenzi

3. březen 2020

Osmnácté kolo hitparády neobjevených si s námi přišli po čase opět poslechnout porotci Dominik Zezula a Emma Smetana. Co říkali slavní a oblíbení lidé a Jonáš na novinky od kapel Ending a Dimenze?

Docela hezké věci! To třeba zrovna kapelu Ending určitě potěší. Ve Startéru to pražská čtyřka zkoušela už v minulém ročníku, tehdy jsme ji moc nechválili trochu nám vadil neoriginální sound à la Arctic Monkeys. Nové věci nás baví víc. Námitky na epigonství už nemají smysl, protože tentokrát si Ending půjčují z několika zdrojů. Song (Not) Okay je nejlepší ve své psychedelické části, kdy připomíná Beatles. Na EP Plavalaguna se Ending ukazuje jako vyzrálejší, sehranější kapela. Dobře, že to ještě pořád nezabalili!

I Dimenze se nám líbila. Trojice dvacátníků se rozhodla vzít to od podlahy a vrátit se k tuzemským rockovým kořenům, a tak Paříž připomíná tvorbu Olympiků. Jejich prvnímu vydanému songu by se dalo vytknout pár věcí třeba to, že v závěru nikam nestoupá, což by si ale vyloženě zasloužil. Na druhou stranu, Dimenze nám imponuje svou nekomplikovanou vizí, je v tom cítit tah na branku. Tahle kapela by mohla být ještě velká!

A co nás štvalo? Spousta věcí! Zapínejte Startér, zahlasujte pro své favority a pošlete vlastní songy na adresu starter@rozhlas.cz.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.