Karel Jerie: „Candide je pořád aktuální, stačí jen vyměnit kulisy“

5. únor 2014
Liberatura

„Candide byl napsaný jako dobová satira, a když se na to podíváte z dnešního pohledu, tak ve společnosti a v politice se toho zas tolik nezměnilo, takže mám pocit, že by stačilo jenom vyměnit kulisy za současnost a pořád je to aktuální,“ vysvětluje na úvod Karel Jerie, proč se rozhodl pro komiksovou adaptaci Voltairovy novely, jejíž první díl vyšel pod názvem Candide: Král Bulharů.

„Spojuje se tam spousta různých vlivů a inspirací, takže je to rozkročené někde mezi barokem, 19. stoletím, 1. světovou válkou až sci-fi a budoucností,“ rozkrývá Karel Jerie popis komiksu, který zní „Barokní-SteamPunk-SpaceOpera“, a pokračuje: „Když si autor zvolí adaptaci nějakého literárního díla, tak by to měl někam posunout, měl by do toho vložit něco vlastního, a tím to může být zároveň zábavnější a zajímavější pro čtenáře, než kdyby to suše převyprávěl a ilustroval.“

Zbylé dva díly komiksové trilogie vyjdou pravděpodobně vždy s odstupem roku a půl a budou se jmenovat Velký inkvizitor a Eldorádo. Celý rozhovor s kreslířem, malířem, ilustrátorem a scenáristou Karlem Jeriem si poslechněte zde.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio