Karel „Kovy“ Kovář: Svoboda je zároveň velká nejistota. Když se něco nepovede, je to moje vina

14. leden 2021
Rozhovor VR a MM

„Dokud v tom uvidím smysl a budu mít pocit, že se mám kam posouvat, budu videa stále točit. V letošním roce chci šířit osvětu o finanční gramotnosti. Plánuju sérii videí se základním slovníčkem nebo recepty, jak se nenechat nachytat a nespadnout do dluhových pastí. Sám se o penězích učím. S velikostí českého reklamního trhu to není tak, že by všichni ‚youtubeři‘ měli vyděláno na desítky let dopředu. To ani náhodou,“ říká v rozhovoru na Radiu Wave Karel Kovář alias Kovy.

Jeho hlavní kanál na YouTube sleduje více než 840 tisíc lidí. V posledních letech na něm mladé generaci nabízí hlavně videa, ve kterých popisuje aktuální dění ve společnosti. „Se svým časem se snažím nakládat produktivně, i když to ne vždy úplně jde. Problém práce na internetu a sociálních sítích je mimo jiné ten, že člověk málokdy pozná, kdy prokrastinuje a kdy reálně pracuje – tedy hledá nové podněty a inspiraci,“ říká.

Pro mě sice jsou sociální sítě pracovní prostředí, obsahují ale spoustu věcí, které mě při práci rozptylují. Často se stane, že jdu s jasným úkolem na Instagram a po třiceti minutách zjišťuju, že se úkol ztratil a já jen projíždím příspěvky. Už jsem se ale naučil si to příliš nevyčítat, protože ne vždy má člověk energii. Kreativita se nedá vynutit, inspirace nepřichází na povel, ale nevypočitatelně,“ vysvětluje Kovy, který sám sebe v rozhovoru pro Radio Wave nazývá „vlivníkem“.

Mimo jiné také moderátor a podcaster se v roce 2017 odstěhoval do Los Angeles s cílem prorazit se svými videi i v zahraničí. „Původní plán byl opravdu ten, že budu na novém kanále natáčet v angličtině s tamními tvůrci. Nakonec z toho byly tři měsíce, během kterých jsem napsal svou první knihu. Uspět v zahraničí může působit jako sen, ale když to člověk reálně zkouší, tak naráží na neuvěřitelné množství překážek. Je to strašně těžké,“ přiznává.

Kovy (Karel Kovář), youtuber

O Karlu Kovářovi

Karel Kovář alias Kovy je český autor videí, podcaster, moderátor a spisovatel. Na platformě YouTube provozuje dva kanály (Kovy Gameballcz), které mají v součtu více než 1 200 000 odběratelů. Je autorem knihy Ovšem (2017) a iPohádka (2019). V roce 2019 se účastnil taneční soutěže StarDance… když hvězdy tančí. V roce 2020 obdržel za svou videotvorbu cílenou na mladou generaci ocenění Křišťálová Lupa v kategorii One (wo)man show. S blogerkou Terezou Salte moderuje autorský podcast s názvem Linka.

Považuje Karel Kovář sám sebe stále za youtubera a jak reaguje na kritiku na sociálních sítích? Jak vznikají videa, kterými se snaží mladé generaci vysvětlovat aktuální dění ve společnosti? Kolik času tráví na telefonu a proč nepoužívá aplikaci TikTok? Jak ze svého pohledu hodnotí rok 2020 a kterým tématům by se rád věnoval v roce 2021? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka