Kariéra, nebo školní kapela? Komiks Solanin se věnuje deziluzi mladé generace

4. červenec 2022

V českém překladu a ve dvou svazcích vyšel slavný komiks japonského autora Inia Asana Solanin. Vypráví o skupině mladých dospělých, kteří se vyrovnávají s nástupem do pracovního procesu a životní deziluzí. Rozhodnou se proto oživit kapelu, kterou měli na střední škole.

Na první poslech to zní jako feel good příběh o tom, že je dobré jít si za svým snem. Komiks ale má k téhle poloze hodně daleko. Inio Asano naopak moc dobře ví, že to, že se rozhodneme „správně“ podle svého vnitřního přesvědčení, neznamená, že ve svém úsilí uspějeme a že naše problémy zmizí.

Kdo zná jeho komiksy, by to od něj rozhodně ani nečekal. Asano je mistr civilních příběhů mapujících život v Japonsku přibližně od konce tisíciletí po současnost. Jeho příběhy mají tragický povlak neočekávaných tragédií a traumat, ale často také nádech magického realismu. Jeho hrdinové žijí docela všední životy, ale vyprávějí si o konci světa, mimozemšťanech a dalších mýtických záležitostech, v nichž se odrážejí jejich životní strachy a naděje.

Z komiksu Solanin

Solanin patří k Asanovým populárním komiksům, protože mluví o problému, který je univerzálně srozumitelný, ale pro Japonce je ještě naléhavější. Jeho hlavní téma je nástup do práce v dospělosti, což znamená ztrátu volného času a spolu s ním také možnost věnovat se osobním zájmům a činnostem, které nás opravdu zajímají. V Japonsku je navíc silně rozvinutá korporátní kultura. Velké společnosti najímají na své většinou úřednické posty čerstvé absolventy škol a očekávají od nich absolutní oddanost svému zaměstnavateli. Komu se nepodaří se do korporace dostat, má pak nižší společenský status a dostává podřadnější povolání.

Z komiksu Solanin

Na příběhu mladé Meiko, která odejde z korporace, protože je frustrovaná ubíjející nudou, a jejího přítele Tanedy komiks ukazuje pocity mladé japonské generace z doby kolem roku 2005, kdy kniha vznikla. Jak je pro autora typické, je to intimní, introspektivní příběh, který vypráví pomocí vnitřních monologů postav, na kterých je komiks postavený víc než na dramatických situacích. Asano je mistr komiksové dynamiky a dokáže perfektně umocnit emoci pomocí vhodně zvolených výjevů, velikostí panelů nebo třeba tím, že nechává text jen na černém pozadí.

Z komiksu Solanin

Zároveň je to nepředvídatelný vypravěč, který rozhodně čtenáře neukolébává očekávatelnými a útěšnými událostmi, ale neváhá do příběhu zapojit neočekávanou tragédii. Finále celého komiksu také rozhodně není žádný triumf, ale spíš střízlivé hořkosladké uzavření dějového oblouku, které se příliš nevyřeší ani ve dvou bonusových kapitolách, jež Asano ke komiksu přidal po více než deseti letech a jež vyšly i v českém vydání komiksu.

Více o snech a korporacích si poslechněte v celé recenzi.

Spustit audio