Kasu u nás doma drží manžel, říká ministryně financí Alena Schillerová

26. září 2019

Dnešním hostem Luboše Xavera Veselého byla ministryně financí Alena Schillerová. Mimo jiné prozradila, kdo u nich doma spravuje rozpočet nebo kolik peněz má momentálně u sebe. Sama o sobě říká, že se chová transparentně a slušně.

Alena Schillerová Xaverovi prozradila, kolik má u sebe momentálně peněz i to, že raději platí kartou. V její rodině prý drží kasu manžel, který se momentálně také v Brně stará o rodinný dům a zahradu. Ministryně žije už pět let v Praze, takže domů jezdí jen na víkendy a to ještě ne na všechny. Svoje zaměstnání totiž nebere jako práci, ale jako službu. „Než mít peníze na účtu, raději je utrácím za hezké věci. Například za kadeřníka, kosmetiku, boty, parfémy nebo šátky,“ přiznává s úsměvem ministryně.

Alena Schillerová a Andrej Babiš

Andreje Babiše vnímá Alena Schillerová jako pracovitého člověka, který chodí do práce mezi 6. a 7. hodinou, pracuje 18 hodin denně, žije pro naši zem a dělá pro ni zadarmo. V rozhovoru také prozradila, jak zareagovala na zastavení jeho trestního stíhání. Sama žije život transparentní. Je přesvědčena, že pokud dodržujete zákony, nemůže vám nic hrozit. 

Rodina z jejího vstupu do politiky nadšená nebyla. Jak sama říká: „Bylo to mé rozhodnutí, nikdo mě nenutil. Rozhodla jsem se dobrovolně, ale rodinu vlečete s sebou, jsou vlastně rukojmí.“

Co je na její práci nejhorší?

„Na současné práci mně zaskočilo to, že se v médiích o vás lže. Na to jsem připravena nebyla. Ale popularitu snáším normálně. Chodím ráda mezi lidi, například teď jsem byla na vinobraní ve Znojmě. Jinak třeba chodím běžně nakupovat a zatím jsem negativní reakce nezažila. Na sociálních sítích sice ano, ale osobně jsem se s negativním postojem vůči mé osobě nesetkala. A potěšilo mě, když mi například seniorka v domově důchodců řekla, že když mluvím v televizi, tak mi rozumí,“ svěřuje se Alena Schillerová.

Finanční gramotnost

Ministryně financí Alena Schillerová by také ráda podpořila zvýšení povědomí o tom, jak správně hospodařit s penězi: „Vzhledem k tomu, jaký je u nás počet exekucí, tak se domnívám, že finanční gramotnost u nás velká není. Připravujeme projekt, který chceme dokončit do konce roku – finanční gramotnost do škol. Chceme mladým lidem vysvětlovat vše potřebné.“ A co by obecně lidem poradila? „Měli by hospodařit s tím, co mají. Měli by mít minimální rezervu. Pokrýt si své výdaje, a pokud si berou půjčku, tak ideálně od banky, která si jejich solventnost pohlídá, nikoliv například u lichvářů.“

Jak tráví Alena Schillerová volný čas, jaký má ráda sport i to, v kolik hodin vstává, se dozvíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.