Katastrofy na denním pořádku. „Ti lidé si musí pomoci sami,“ říká o Indonésii zpravodaj Jakš

28. prosinec 2018

Sopka Anak Krakatau nadále ohrožuje obyvatele indonéských ostrovů. Zemětřesení a cunami si letos vyžádala v oblasti tichomořského ohnivého kruhu tisíce obětí. Jak se s neustálou hrozbou vyrovnávají místní? V Indonésii po tom pátral asijský zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš.

David Jakš letos natáčel sérii reportáží o tom, jak žije Indonésie s magmatem pod povrchem. Aktuální neštěstí s Anak Krakatau je podle něj v tamním kontextu v podstatě běžný jev. „Může se nám to zdát jako jako neskutečná odpověď, ale bohužel ano. Je to naprosto běžná situace,” říká.

Ti lidé si opravdu musí pomoci sami.
David Jakš

„Celé obrovské indonéské souostroví a Filipíny a další oblasti leží v takzvaném ohnivém kruhu. Je to seismicky nejaktivnější část naší planety,” popisuje zpravodaj s tím, že katastrofické události budou podle odborníků pokračovat. 

Jak situaci vnímají místní občané? „Cizinci jako berličku říkají, že běžným občanům pomáhá náboženství. Myslím si, že to není tak úplně pravda. Jde hlavně o rodiny, ať už muslimů nebo křesťanů. Ti lidé myslí hlavně na své děti, rodiče. Když se s nimi o těchto věcech bavíte, stále opakují, že hlavní je, aby jejich rodiny byly v pořádku, protože dům se dá postavit znovu a jídlo se dá sehnat. Vyhaslé životy, to je něco nevratného,” odpovídá David Jakš. 

Osudy lidí a síla zemětřesení

Indonésie je členem sdružení zemí jihovýchodní Asie. „I před pár dny v případě výbuchu Anak Krakatau přispěchal na pomoc Singapur, Malajsie nebo Thajsko. Postupně se přidávají Spojené státy, Japonsko a Evropská unie. Indonésie je čtvrtá nejlidnatější země světa, naprostá většina obyvatel ale žije pod hranicí pro nás běžného standardu, ti lidé si opravdu musí pomoci sami,” upozorňuje zpravodaj. 

David Jakš

Při natáčení v Indonésii na Jakše nejvíce zapůsobily dvě věci. „Zaprvé osudy nejobyčejnějších lidí, třeba mladé maminky, která sama vychovává dvě děti a před pár lety se rozhodla, že si půjčí peníze a postaví hotel. Podařilo se jí ho dostat na renomované servery. Zemětřesení ten hotel během dvou minut úplně zpustošilo, zničilo. Přesto je optimistická a veselá, říká, že tím, že nepřišla ani o jedno z dětí, tak se zas tak moc nestalo,” vypráví zpravodaj.

„Druhá věc je obrovská síla zemětřesení. Měl jsem to „štěstí,” že jsem jej zažil. Z té rychlosti a síly jde hrůza,” popisuje nepopsatelné David Jakš.

autoři: Jan Bumba , vis

Související