Kateřina Cajthamlová: První pomocí při zánětech močových cest je pití čisté vody

3. červen 2021

Záněty močových cest postihují více ženy než muže. Mohou být akutní i chronické a obtíže s nimi spojené jsou velmi nepříjemné. Nesprávně léčený akutní zánět může v chronický přejít a způsobit tak závažné zdravotní problémy.

Příznakem akutního zánětu močových cest je nejčastěji nepříjemné pálení při močení a později nutkání na časté močení. V horších případech může docházet až k inkontinenci. Pokud se zánět dostane do ledvin, přidává se bolest v bedrech a ta už signalizuje závažný problém.

„U akutních infekcí začínají příznaky velice náhle. Bolest je řezavá, moč může být zakalená a může v ní být i krev. Tyhle příznaky přicházejí rychle, ale také rychleji odcházejí. U chronických infekcí se objevují bolesti, všechny příznaky jsou mírnější, ale pořád se vrací, a proto jsou chronické infekce závažnější. Nesmíme je tedy podceňovat a nebrat jen analgetika. Pokud obtíže nepřejdou do tří dnů nebo pokud je krev v moči, je nejlepší navštívit lékaře,“ radí Kateřina Cajthamlová.

Příčin zánětů a obtíží při močení může být celá řada, objevit se mohou například při prochladnutí. Potíže můžeme mít také, pokud málo pijeme, vysvětluje lékařka: „Jako první pomoc při jakýchkoliv zánětech močových cest je pít čistou vodu a to množství tři deci na 10 kilo hmotnosti. Ale pozor, neplatí to u obézních lidí, kteří mají vysoký krevní tlak.“

Které nápoje při zánětu močových cest pomáhají a které naopak škodí? Jak je to s kávou, čajem a alkoholem? Je lepší pít při obtížích urologický čaj nebo vsadit na brusinky? Poslechněte si v záznamu celého pořadu.

Spustit audio