„Kauza Kramár“ je jenom špička ledovce. Situace v Česku se od té na Slovensku nijak neliší

16. červen 2020

Do závěrečných titulků slovenského televizního pořadu Inkognito se rozhodl tým jeho autorů vložit záběry, ve kterých herec Maroš Kramár šahá na zadek maskérky, která je k němu otočená zády. „Tyhle všelijaké úvahy a zhrzené ženy, které jsou nešťastné, že se jich nikdo nedotýká, mě absolutně nezajímají,“ řekl na účet kritiků Kramár pro slovenský deník SME. Poslechněte si díl popkulturního pořadu Kompot, kde jsme se mimo jiné zaměřili na pozici žen a queer lidí v audiovizi.

Jedním z těch, kteří detailně kauzu zpracovali v českém mediálním prostředí, byl novinář Filip Titlbach. Ten si do svého podcastu přizval dvě respondentky – Riu Gehrerovou z Denníku N a Zuzanu Kovačič Hanzelovou z deníku SME. Zkušenosti se sexuálním obtěžováním na pracovišti, které s novinářkami sdílely další ženy, šokovaly nejen je, ale i mnoho dalších lidí, kteří záhy začali sdílet své příběhy například i s Titlbachem. Může celý skandál pomoci debatě o sexuálním obtěžování? Poslechněte si celý díl.

Málokterý seriál popisuje široké veřejnosti tak detailně zkušenost mladých Afroameričanek jako Insecure (Nesvá) kabelové televize HBO. Počin Issy Rae a Larryho Wilmorea, který částečně navazuje na websérii Awkward Black Girl, podle blogerky Jany Patočkové ve své čtvrté řadě odbočil k tématům, na která se může velmi dobře napojit i divák v Česku. „Linka náročného vztahu nejlepších kamarádek mě velmi baví. Řeší se to pohledem, který není vůbec banální. Pokud někoho bavily třeba Girls, tak je tenhle seriál skvělá volba,“ říká Patočková, která pracuje ve světě reklamních agentur. Liší se podle ní situace žen v „reklamkách“ od těch ve filmovém průmyslu?

Na konci května skončila třetí řada populárního seriálu Killing Eve (Na mušce), za jehož úspěchem stála na začátku Phoebe Waller-Bridge, známá lidem především jako autorka oceňovaného hitu Fleabag. Třetí řada pokračovala v přesouvání pozornosti na nájemnou vražedkyni Villanelle, které dokonce věnovala celou jednu epizodu. „V nové řadě postrádám především nepředvídatelnost, nabourávání stereotypů, překvapení. Vše, co z Killing Eve před dvěma roky učinilo objev sezony, “ říká spoluautorka podcastového seriálu Zkouškový Tereza Nováková. Seriál v posledních dnech doprovázela také twitterová kauza, které si všimla i prestižní periodika jako Variety a Hollywood Reporter. Jedna ze scenáristek Kayleigh Llewellyn totiž na svůj účet umístila fotografii z internetové videokonverzace všech scenáristů připravované čtvrté řady. Z devíti lidí na fotce, sic převážně ženské, nebyl nikdo jiné barvy pleti než bílé. Proč je pro tvorbu seriálu, jehož hlavní roli ztvárnila Sandra Oh, důležitá diverzita v týmu autorů?

Pomalovaný pomník Winstona Churchilla na náměstí Winstona Churchilla v Praze 3

A něco pro odlehčení. „My, níže podepsaní, jsme pevně přesvědčení, že rasismus je jednou z největších hrozeb pro současnou postmoderní společnost. Umístěním sochy Dollar Prynce na náměstí Winstona Churchilla místo sochy Winstona Churchilla dojde k definitivnímu zániku rasismu,“ píše se pod jednou z internetových petic, která vznikla jako komická reakce na kauzu kolem nejkomentovanější pražské sochy současnosti. Tu posprejovaly ženy, které chtěly vyvolat debatu o roli někdejšího britského premiéra v dějinách a vyjádřit solidaritu nynějším bojům za rovnoprávnost. Ptali jsme se tak všech hostů na stejnou otázku: čí socha chybí v Praze jim? Odpovědi zjistíte v novém dílu.

Jak poznají scenáristi*ky, že má seriál skončit? A proč se v Česku nevysílá žádný tuzemský seriál vypovídající o mladé generaci? Poslechněte si celý díl pořadu, který se zabývá tím, co hýbe popkulturou v Česku i ve světě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.