Kavárenský svět se proměnil, výběrová káva je nový mainstream, říká Barista roku 2022 Denis Kramář

18. březen 2022

„V Česku se změnilo zejména vnímání výběrové kávy. Z alternativního světa se posunulo do mainstreamu. Už to není tak vzácné. Kdysi jsme chodili po kavárnách a filtrovanou kávu jsme hledali. Dnes už je to standard. Je to vidět i na zákaznících. Už se s vámi nehádají o podobě espressa. Kavárenský svět se změnil i z pohledu provozovatelů. Na zákazníky už nejsme tak striktní a ostří. Spousta kavárníků si konečně uvědomila, že zákazníci nás živí,” říká Barista roku Denis Kramář.

O víkendu 12. a 13. března proběhl na pražské Novoměstské radnici další ročník soutěže Barista roku. Aktuálním držitelem ocenění se stal Denis Kramář z brněnské pražírny Rebelbean.

Denis Kramář během soutěže Barista roku

Po měsících příprav museli soutěžící během 15 minut připravit čtyři espressa, čtyři cappuccina a čtyři signiture drinky postavené na bázi espressa. Ochutnávali a hodnotili je senzoričtí porotci z řad bývalých soutěžích a kávových odborníků. Proces přípravy probíhal pod dozorem technické poroty.

„Přípravy začínají už v momentě přihlášení se na soutěž. V mém případě to bylo, že jsem okamžitě začal shánět nějaké hrnky a další věci na servis, což velmi dlouho trvá. Potom vás čeká velmi dlouhý proces vybírání kávy. Pokud tam navíc jdete za pražírnu, čeká vás ladění správného pražícího profilu. V ten moment můžete začít trénovat celou prezentaci. Se stresem, že se na vás bude dívat x jiných lidí, mi pomohlo mít celý proces zautomatizovaný,” vysvětluje Kramář.

Petr Holata

Která káva byla vítěznou? „Zvolil jsem kávu z Kolumbie. Při vybírání jsem hledal něco specifického. V poslední době je trend dělat kávy hodně fermentované a intenzivní. To už mě trochu přestalo bavit. Hledal jsem něco jiného a podařilo se mi to najít u našich dlouhodobých importérů. Což bylo super, protože jsme podpořili řetězec, který běžně používáme. Byla to káva, která není moc finančně nákladná. Sám jsem byl překvapen, že nakonec zvítězila,” uzavírá barista.

Co vede k diskvalifikaci na soutěži Barista roku? A které další kávové soutěže probíhají v České republice? Poslechněte si rozhovor s Baristou roku 2022 Denisem Kramářem a organizátorem akce Petrem Holatou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.