Kávu si osladím o trochu fair trade. Poctivá káva k vám putuje dlouho, ale odpovědně
V pátečním On Air jsme přivítali dva jihoamerické pěstitele fairtradové kávy. Ti v rozhovoru prozradili, jak je to v současné době se vznikáním fairtradových družstev. Sdružováním se prý pěstitelé kávy v zemích globálního jihu vypořádávají s různými problémy. „Bez družstev se mohou stát obětmi ‚kojotů‘, to jsou lidé, kteří od nich vykupují kávu pod cenou. Dříve byli pěstitelé zranitelní, protože neměli kam jinam s kávou jít. Proto se začali sdružovat,“ říká Eimar Mazariegos, pěstitel z Mexika, kterého do Česka přivezla společně s guatemalským družstevníkem Walfredem Martinezem nezisková organizace NaZemi.
Potraviny ve vyspělých zemích jsou poměrně levné. Náklady na produkci a dopravu mnoha surovin a produktů jsou stlačovány na úkor odměn pěstitelů v chudých zemích a zanedbáním ekologické stránky věci. Zemědělci jsou ohroženi klimatický změnami, kávu napadá tzv. kávová rez (roya) a kvůli nízké informovanosti je často okrádají právě zmínění „kojoti“.
„Pěstitelé, kteří mají certifikaci fair trade, mají garantované výkupní ceny a dostávají sociální příplatek, který se používá třeba na vzdělávání nebo na zdravotní péči. Spotřebitel má pak zase garantováno, odkud káva je a jak byla vypěstována,“ vysvětluje Walfred výhody modelu fair trade.
Poslechněte si celý rozhovor.

Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka