Kávu si osladím o trochu fair trade. Poctivá káva k vám putuje dlouho, ale odpovědně

25. říjen 2015

V pátečním On Air jsme přivítali dva jihoamerické pěstitele fairtradové kávy. Ti v rozhovoru prozradili, jak je to v současné době se vznikáním fairtradových družstev. Sdružováním se prý pěstitelé kávy v zemích globálního jihu vypořádávají s různými problémy. „Bez družstev se mohou stát obětmi ‚kojotů‘, to jsou lidé, kteří od nich vykupují kávu pod cenou. Dříve byli pěstitelé zranitelní, protože neměli kam jinam s kávou jít. Proto se začali sdružovat,“ říká Eimar Mazariegos, pěstitel z Mexika, kterého do Česka přivezla společně s guatemalským družstevníkem Walfredem Martinezem nezisková organizace NaZemi.

Potraviny ve vyspělých zemích jsou poměrně levné. Náklady na produkci a dopravu mnoha surovin a produktů jsou stlačovány na úkor odměn pěstitelů v chudých zemích a zanedbáním ekologické stránky věci. Zemědělci jsou ohroženi klimatický změnami, kávu napadá tzv. kávová rez (roya) a kvůli nízké informovanosti je často okrádají právě zmínění „kojoti“.

„Pěstitelé, kteří mají certifikaci fair trade, mají garantované výkupní ceny a dostávají sociální příplatek, který se používá třeba na vzdělávání nebo na zdravotní péči. Spotřebitel má pak zase garantováno, odkud káva je a jak byla vypěstována,“ vysvětluje Walfred výhody modelu fair trade.

Poslechněte si celý rozhovor.

03497997.jpeg
autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.