Každý den se dějí velké věci. Vítězky Low Cost Race projely 14 států za 10 dní. A za 0 korun

17. září 2017

Málo spát a svištět Evropou bez peněz. Mít větší odvahu než kluci. Zrzky Jana Řezníčková a Lenka Rzepková prozrazují, díky čemu vyhrály 4. ročník závodu Low Cost Race.

Low Cost Race je závod, který během 10 dní provede účastníky až 40 checkpointy po Evropě. Do posledních dní před startem jsou checkpointy tajné, jsou spojené s úkoly od pořadatelů a trasu, která bude místy procházet, si účastníci volí sami. Na cestu můžou mít jídlo maximálně na 24 hodin a ne víc než ekvivalent 2 500 korun. Za každou utracenou korunu páry přicházejí o body. Jana Řezníčková a Lenka Rzepková se daly dohromady až před závodem na seznamce závodu a za 10 dní v jednom víru projely autostopem a jinak Polsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Finsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Turecko, Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Slovensko.

Jídlo zadarmo. Cesta zadarmo. Všechno zadarmo

Jana a Lenka neplatily za jídlo, v restauracích obvykle jídlo dostaly. Ve Finsku v rámci jednoho z úkolů vařily ve vyhlášené michelinské restauraci, do Turecka přeletěly z Dánska díky penězům obdrženým od lidí, se kterými se potkaly, letadlem. V kokpitu nakonec natočily video s pilotem. „Když je člověk milej a vysvětlí, v čem závod spočívá, dostane od lidí neuvěřitelné věci,“ usmívá se Lenka.

Jednotlivá místa ve vzpomínkách na 10denní jízdu tolika státy oběma vítězkám trochu splývají, přiznávají Lenka a Jana. Ale zkušenost je to obrovská, shodují se. „Každý den se dějí velké věci,“ tvrdí Jana.

Low Cost Race válcují ženy

Závod letos totálně ovládly dívky. Ve dvacítce lidí (10 dvojicích) v „elitní“ kategorii Racepackers byli jen 3 muži a ani jedna klukovská dvojice. (Další dvojice startovaly v kategorii Joypackers.) „Ukrajovaly jsme hodně ze spánku a šly jsme do severských checkpointů a výzev za nejvíc bodů,“ vysvětluje úspěch Jana, která dodává, že bere všechny výzvy, které jí umožní překonat samu sebe.

„Možná se kluci bojí, myslí si, že to není pro ně,“ říká Jana Řezníčková s tím, že si nemyslí, že dívčí dvojice to v autostopu mají automaticky lehčí. „Kdyby kluci měli potřebný pozitivní přístup a samozřejmě taky nutné sociální dovednosti, nedivila bych se, kdyby klukovská dvojice vyhrála.“

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka