Kazety šumí internetem: Youtubové archivářství skrývá tajnosti. Tipy od nás pro vás

16. únor 2016

Nástup YouTube, Bandcampu, SoundCloudu a dalších virtuálních úložišť lze označit za moment, který rozptýlil zdroje nové hudby do ne zrovna přehledné změti samostatných bodů. Pro ty, kdo mají rádi stálý přehled o nejnovějších albech, demech a mixtapech, to možná znamenalo vpád chaosu. Ukazuje se ale, že spolu s chaosem se objevil i značný potenciál pro systematické archivování hudby, které především okrajovým žánrům spojeným se subkulturami pomáhá udržovat vnitřní návaznost.

Když v roce 2010 zažila svůj největší rozpuk platforma Bandcamp, otevřely se nezávislým hudebníkům a menším labelům možnosti jednoduchého přímého prodeje hudby, ale zároveň i přehledného zpřístupnění nahrávek na jednom místě. Dá se říct, že zveřejňování desek na Bandcampu je pro ně v současnosti v podstatě standard, a mnozí interpreti jeho prostřednictvím nabízí svým fanouškům nejrůznější raritní nahrávky. Například kultovní dronemetaloví Sunn O))) zde důsledně dokumentují záznamy svých živých vystoupení. Své profily s celými diskografiemi včetně bootlegů si dnes často zakládají i již neexistující kapely, které po sobě prostě jen chtějí zanechat nějakou trvalejší stopu.

Čtěte také

Vedle Bandcampu, vytvořeného cíleně pro potřeby interpretů a nezávislých vydavatelství, slouží jako výrazná archivační platforma možná trochu překvapivě YouTube. Platí to zejména pro dokumentaci hudby předešlých dekád. Masová využívanost tohoto serveru a jeho charakter sociální sítě totiž umožnily, aby iniciativu převzali samotní hudební nadšenci. Ti se sice pohybují v šedé zóně, co se týče autorských práv, ale díky nim dnes na YouTube můžeme najít profily přehledně mapující konkrétní styly, geografická území nebo časová období. Jsou plné raritních kazet nebo vinylových desek, které kdysi v kontextu svých žánrů udávaly směr. Nebýt však práce vytrvalých a odhodlaných sběratelů, vykopávajících z hlubin svých archivů tyto poklady, zřejmě by takové nahrávky upadly do zapomnění.

Youtubové kanály v tomto ohledu do jisté míry nahradily blogy mapující nezávislé hudební scény. Ty se před několika lety staly terčem plošného mazání kvůli stížnostem nahrávacích společností, přestože z velké částí sdílely hudbu nekrytou autorskými právy. To se na YouTube zatím v takové míře neděje, což se dá přičítat zřejmě sofistikovanějšímu systému zacházení s autorskými právy, ale jistě i nepřehlednosti obrovského množství materiálu, které tam každý den přibývá. Vedle starých papírových fanzinů a hudební databáze Discogs se tak YouTube dostal mezi nejpřehlednější zdroje informací o historii nezávislé hudby, které novým generacím pomáhají stopovat kořeny jednotlivých žánrů.

Pokud máte chuť zapátrat v youtubových archivech a nevíte, kde začít, tady je několik tipů:

DRONEMF S.

Vzhledem k tomu, že v posledních letech vzrostla vlna zájmu o jugoslávskou nezávislou scénu 80. a počátku 90. let, může být zajímavým zdrojem poslechového materiálu profil DRONEMF S. Narazíte tam na téměř bezednou studnici digitalizovaných kazet a desek jugoslávských coldwave, darkwave, synthpopových, punkových nebo experimentálních kapel. Kromě toho se tam čas od času objeví i žánrově podobné raritní nahrávky z dalších evropských zemí.

FULL NOISE ALBUMS

Misí autora nebo autorky kanálu FULL NOISE ALBUMS je dokumentovat noiseovou a experimentální hudbu, hlavně pak limitované a vyprodané nahrávky jejích výrazných postav. Ty často vychází v naprosto minimálních nákladech, a je proto obtížné se k nim dostat. Počet plných alb, která si zde můžete poslechnout, v současnosti dosahuje bezmála dvou stovek.

C0RRY

Na profilu uživatele s nickem C0RRY sice nečekají stovky nahrávek, ale jeho vlastník si dal práci s digitalizací kazetových bootlegů známých rapperů a rapových producentů z počátku 90. let. Mezi ně patří například několik mixtapů legendárního DJe Premiera (Gang Starr), DJe Muggse ze Cypress Hill nebo demo a záznam rádiového vystoupení Wu-Tang Clanu.

SWEETBABYJAYSUS

Hned několik uživatelů se věnuje dokumentování emo hardcoru devadesátých a nultých let, jehož primárním médiem byly vinylové desky a kterému kdysi udávaly krok kapely okolo labelů jako Ebullition, Bloodlink, Stonehenge či Old Glory. Zřejmě nejobsáhlejší sbírku z této oblasti nabízí k poslechu kanál SWEETBABYJAYSUS.

THE 45s CLUB

Pokud rádi tančíte, potěší vás kanál THE 45s CLUB. Ten postupně zveřejňuje výběr pěti set nejlepších sedmipalcových singlů v rytmu northern soulu. Zatím se počítadlo zastavilo na čísle 200, ale doufejme, že se brzy opět pohne dále.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka