Kde je východ z metra? The Weeknd v novém memu bloudí zrcadlovým labyrintem

15. únor 2021
Fenomem

Kanadský zpěvák The Weeknd má konečně svůj velký mem. Zrodil se v poločasové show Super Bowlu minulý týden. Kvůli proticovidovým opatřením nemohlo být jeho vystoupení tak bombastické, ale přesto kanadský hitmaker dokázal vymyslet něco originálního. V jeden okamžik zmizel v útrobách stadionu a objevil se ve žlutými žárovkami osvětleném labyrintu, kde do ruční kamery namířené na svoji tvář v pohybu zazpíval úryvek hitu Can't Feel My Face.

Kombinace roztřesené kamery a intenzivních světel dala dohromady zvláštní efekt a snímky mírně zdeformovaného blízkého záběru na obličej zpěváka se staly základem pro mem, který po finálovém utkání obletěl internet.

Pozornost vzbudili i Weekndovi tanečníci s obličeji ukrytými v obvazech nebo muž, který během zápasu pronikl na hrací plochu v růžových monokinách. Podle tvůrců memů zvládl uběhnout po hřišti více yardů než poražení Chiefs. Hlavní hvězdou Super Bowlu byl kromě Toma Bradyho ale jednoznačně kanadský R&B zpěvák.

Je zvláštní, že Weekndovi se doposud větší pozornost memové komunity zatím spíše vyhýbala, snad za to mohla jistá odtažitost jeho image nebo poněkud depresivní hudba. Poslední měsíce už nicméně stihl zaujmout internet přinejmenším dvakrát – když v listopadu přišel na předávání cen AMA s krvavou hlavou v obvazech a také obličejovou protetickou deformací v klipu Save Your Tears.

Všechno to – zdá se – byla předzvěst věcí budoucích. Teď se The Weeknd konečně dočkal svého prvního velkého memu.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč se The Weeknd stal hlavní memovou hvězdou začátku letošního února. Co tvůrcům vtípků připomínala klaustrofobická scéna z útrob stadionu a jak vznikl zvláštní zdeformovaný efekt, který tak zaujal memery? A proč Weeknda dosud internet spíše ignoroval?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.