Kde se vzalo Bělorusko? Historie země, o které se teď znovu mluví, nezačíná s pádem Sovětského svazu

10. červenec 2021

Bělorusko je desetimilionová země s bohatou historií. Na přední místa světového zpravodajství se dostala na počátku devadesátých let při svém osamostatnění, pak ve druhé polovině téhož desetiletí při vytváření základů současného režimu a později při opakujících se výbuších občanské nespokojenosti, které ale prozatím pokaždé vedly jakoby do ztracena. Přitom historie Běloruska nezačíná rozpadem Sovětského svazu, jak ukáže Téma Plus Pavla Hlavatého.

Pro společné dějiny Běloruska a českých zemí je velmi důležité působení rozsáhlého běloruského exilu v meziválečném období. Po potlačení krátké samostatnosti na přelomu desátých a dvacátých let minulého století v Československu dokonce působila exilová běloruská vláda a řada výrazných osobností běloruské kultury a vědy.

V pořadu zazní ukázky z rozhlasového archivu a odborné i memoárové literatury a úryvky z písní běloruské skupiny Krambambule.
Hovoří historik Petr Hlaváček z Univerzity Karlovy, historička Daniela Kolenovská z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, novinářka a zástupkyně Bělorusů v Radě vlády pro národnostní menšiny Alena Kovářová, překladatel a literát Max Ščur a politolog Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Ve stejném období přitiom bylo v Sovětském svazu mnoho běloruských občanů popraveno či deportováno do Kazachstánu a na Sibiř.

Bělorusko bylo v době druhé světové války jednou z nejpostiženější zemí. A později bylo vystaveno systematické rusifikaci. Disent v zemi téměř neexistoval a občanská společnost se v osmdesátých letech začala formovat poměrně pozdě, se zpožděním za pobaltskými zeměmi, Ukrajinou a dokonce i samotným Ruskem.

Proč se současné Bělorusko ocitlo na křižovatce? Jak se vlastně utvářelo a kdy se jeho dějiny výrazně protnuly s československými? A z jakého důvodu se tamní občanská společnost vyvíjela pomaleji a složitěji než v zemích, se kterými Bělorusko sousedí?

Poslechněte si celé Téma Plus Pavla Hlavatého.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související