Kdo je Adrian a kde je jeho večírek? Virální pozvánka z TikToku zaplnila v Los Angeles pláž

31. květen 2021
Fenomem

Na večírky jsme se během lockdownu těšili asi všichni a teď, když pandemie už pomalu ustupuje, jsme jim už o něco blíž. Těžko ale říct, jestli bychom chtěli zažít právě takový mejdan jako sedmnáctiletý Adrian Lopez minulý týden v Los Angeles. Zatoulaná pozvánka na jeho narozeninovou party se stala hitem TikToku a na jednu kalifornskou pláž nalákala několik tisíc lidí, proti nimž musela dokonce zasahovat policie.

Večírek vstoupí do historie virálů jako Adrian´s Kickback. Slovo „kickback“ ve slangové angličtině označuje, když se potká pár známých a užijí si večer (česky by se to možná dalo přeložit jako „oraz“). Sedmnáctiletý Adrian ho použil záměrně, nechtěl ze svých narozenin dělat žádnou obří pařbu. Jenže pozvánka na Adrian´s Kickback u ohniště na Huntington Beach minulou sobotu z nějakého důvodu začala trendovat na TikToku a v inkriminovaný večer se na pláž dostavily bezmála tři tisícovky teenagerů připravených pařit.

Nakonec bylo tu noc po potyčkách s policí zatčeno 160 lidí, zničeno bylo pár oken, uměleckých objektů vystavených na pláži nebo záchodů. Dopad večírku Adrian´s Kickback samozřejmě neušel pozornosti tvůrců memů. A je z něho jedno důležité poučení – dejte si dobrý pozor na to, co sdílíte na TikToku. Mohli byste dopadnout jako nešťastník Adrian.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak se stalo, že malá narozeninová oslava přilákala na pláž v Los Angeles skoro tři tisíce lidí. A co na to říkal oslavenec? Je algoritmus TikToku porouchaný, chtěl Adrian k narozeninám dort nebo pyrotechniku a proč večírek nakonec všechny zklamal?

Adrian´s Kickback meme
Adrian´s Kickback meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.