Kdo je bez vody, ať hodí kamenem. Kapesní průvodce pouličním rapem Detroitu a Flintu

V dalším subžánrovém speciálu jsme se podívali do špinavých vod, kde operují rapoví vojáci jako je Icewear Vezzo, Rio Da Yung OG, 42 Dugg a další. 100% „scam rap” pro vaše hlavy!

V našem dalším speciálu o subžánrech rapu nahlížíme do oblasti několika měst v americkém Michiganu. Fenomén, který se občas popisuje jako Flint rap, pochází ze stejnojmenného městečka, které najdete 68 mil severně od Detroitu. Město je to ekonomicky slabé, od roku 2014 má problémy s pitnou vodou a výhledově to s ním nevypadá dvakrát dobře. Kdo neprodává drogy na ulici, dělá internetové podvody nebo rap.

Z tohoto prostředí vzešla nová rapová vlna, pro kterou jsou charakteristické pianové smyčky, velmi rychlé BPM, toxické zvuky a samozřejmě texty na témata výše popsaných nelegálních činností. Hlavními představiteli, kteří dostali subžánr na pomyslnou rapovou mapu, jsou Rio Da Yung OG, Tee Grizzley, Icewear Vezzo a v neposlední řadě také 42 Dugg. A nelze opomenout také dva producenty jménem Enrgy a RJ Lamont, kteří se zásadním dílem podíleli na vývoji zvuku. Flintu zdar!

Co má Lil Yachty společného s michiganskou partou? A jak to měl s brigádou Icewear Vezzo? To vše v novém speciálu ve Scéně s Opakem Dissu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.