Kdo neumí, učí. Nacistický důstojník dostává v novém filmu fiktivní Perské lekce od svého vězně

2. červenec 2021

„Velká revoluce nejen ve filmu, ale i v přebalování. Dítě musí s výměnou plenky souhlasit, říkají experti a apelují na rodiče. Nejde jen o to, nahradit starý pleny novejma, dítě se musí během celýho procesu cejtit dobře. Pište si to!“ šíří osvětu Aleš. „Mě těší, že tohle mě čeká až v důchodu se sebou samotným, a já už prostě žádnej souhlas nedám, pošlu to rovnou do kalhot,“ předpovídá vlastní podzim života nekompromisně Vítek.

Zatímco se Čelisti psychicky připravují na velmi osobní boj s vlastními svěrači, ukrajinský režisér Vadim Perelman, jehož jméno možná znáte díky skvělému dramatu Dům z písku a mlhy, se zaměřil na lidské neštěstí v daleko širším měřítku. „Film Perské lekce řeší téma holokaustu, šoa, u kterého se zdá, že už jsme viděli úplně všechno. Po Saulovu synovi si možná i říkáme, jestli lze tohle důležité téma ještě nějak originálně zpracovat,“ uvádí novinku Aleš a jedním dechem spokojeně dodává, že Perelmanova perspektiva je naštěstí dost specifická.

Z filmu Perské lekce

„Ono to vlastně moc o holokaustu není a ani nejdeme do hloubky, co se týče reálií druhý světový války. Je to komorní drama o vztahu dvou postav, ústřední hrdina je francouzský Žid, který v koncentračním táboře předstírá, že je Peršan,“ říká Tonda a sám předstírá, že Nahuel Pérez Biscayart v hlavní roli stráví několik let v nacistické pracovně imitováním koberce.

Těžko říct, jestli by to nakonec nebylo jednodušší než učit velitele tábora perštinu, o které sám vůbec nic neví. „Biscayart je fenomenální herec a táhne to neuvěřitelně i tady, v nuancích dostává do snímku velmi neprvoplánový emoce. A navzdory jistý manipulativnosti filmu, jeho finále nenechá chladným vůbec nikoho, ani ty největší skeptiky,“ uzavírá spokojeně Aleš.

Zahraje si Aleš díky svému BMI ve válečném filmu? A prorazí rolí klasického koberce, nebo mu kvůli vzrůstu přidělí spíš běhoun do chodby? Co se ohřálo v obci Studená? Je devátý film z hororové franšízy Saw libový, nebo prostě jen úplně vepřový? Jak si Kamil Fila užil první český „chick flick“ Matky? Líbil se Tomáši Stejskalovi nový animák, ve kterém přebírá otěže nad Amerikou pivo? Chtěl by Tonda vypadat spíš jako Korejec, nebo argentinský midget? Má Vítek rád písničku od Zdeňka Svěráka Nevyměňuj staré plenky za nové? A zabránil náhodný kolemjdoucí Petr Bouška zdrogované dívce v tom, aby si vyrvala oční bulvy? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.