Kdo to nezažil, nepochopí, říká o okouzlení a vystřízlivění z „korporátů“ výzkumnice z Akademie věd

20. březen 2020

Jak se proměnila česká korporátní kultura v uplynulých třiceti letech? Kniha Letos musíme být spokojenější než loni! Proměny české firemní kultury po roce 1989 od Lenky Krátké je založena na výpovědích lidí, kteří strávili značnou část svého zaměstnaneckého života v tuzemských pobočkách zahraničních korporací. „Nárokují si čím dál víc nepracovních hodnot a zasahují čím dál silněji do soukromého života,“ shrnuje jeden z největších problémů dnešních korporací Lenka Krátká.

Na začátku 90. let podle Lenky Krátké korporace na osobní životy lidí nedohlédly a nezajímaly je. Spíš sami zaměstnanci, často z prvotního nadšení a okouzlení, část svého osobního života firmě dobrovolně věnovali. „Dnes si korporace prostřednictvím převážně neoblíbených teambuildingů a dalších volnočasových a částečně vzdělávacích aktivit typu školení nárokují čím dál větší kus volného času. Zásadnější ale je, že si nárokují i duši zaměstnance.“

Lenka Krátká - Letos musíme být spokojenější než loni! Proměny české firemní kultury po roce 1989.png

I proto prý starší generace zmiňuje paralely s dobou předlistopadovou. „Takové to povinné nadšení, že něco musíte udělat, protože když to neuděláte, má to dopad na váš soukromý život,“ vysvětluje Krátká.

V 90. letech panovalo mezi zaměstnanci tehdy v podstatě teprve budoucích korporací okouzlení realitou v těchto firmách, které často sídlily v moderních budovách v centru města. Všechno totiž bylo nové a tehdejší mladí lidé z toho byli nadšení a plní očekávání. „Pak ale slyšíte vzpomínky zestárlých zaměstnanců, kteří vám říkají, jak jeli ráno do práce po Jiráskově mostě v Praze a viděli, jak tam zametají lidé z technických služeb, a strašně jim záviděli,“ popisuje některá následná vystřízlivění Lenka Krátká a dodává, že kdo to nezažil, jen těžko pochopí.

Jak zaměstnanci vnímají rozdíly mezi tuzemským a zahraničním managementem? Proměnila se v uplynulých třiceti letech potřeba firem „zaháčkovávat“ své zaměstnance? A co říkají tvrdá data o rozdílech platů žen a mužů v tuzemských pobočkách zahraničních korporací? Poslechněte si celý rozhovor s výzkumnou pracovnicí z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Lenkou Krátkou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.