Kdo nic neumí, ten učí. Nebo se může vrhnout na režírování

2. červen 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, přivítaly režiséra, moderátora a hudebníka Šimona Holého. S tím si povídaly o tom, jaké nástrahy skýtá studium režie na FAMU a následná práce profi rejži.

Ivanku samozřejmě zajímalo, jak se člověk stane studentem režie. Šimon kupodivu odpověděl, že mu nic moc jiného nešlo, a protože byl upovídaný intelektuál, poradili mu kamarádi právě režii. Tam se toho prý tolik nenaučil, hlavně ne praktické dovednosti, jako shánět peníze.

Podpořte Buchty v anketě Podcast roku! Hlasujte pro ně do 6. června v kategorii Veřejnoprávní podcast na webu podcastroku.cz.

Zuzanu zas interesovalo, jestli platí stereotypy, které se vykládají o FAMU – že se tam hodně pije a souloží. Šimon tato klišé potvrdil s tím, že ve škole se pilo opravdu hodně nápojů a láska se tam vyskytovala také.

Došlo i na několik tipů pro práci režiséra – důležitý je kvalitní catering a schopnost zvládat i dočasnou neoblíbenost u herců, pokud to film vyžaduje.

Nebyly by to však Buchty, kdyby se nezaměřily i na zcela jiné problémy. Řeč přišla i na to, jestli je Kameňák metakomedie, jak se vyhnout oparu a jak dokonalým hercem je Jiří Bartoška. Šimon pak odhalil Ivančinu bokovku, kterou je věštění tarotu, a mohlo se jít domů.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste ve školce režírovali remake Hvězdných válek? Pusťte si do duše a uší Buchty a přijdete na to, že práce režiséra není jenom med a sláva.

Spustit audio