Kdo vlastně jsem bez práce? Mileniálové zkouší dlouhodobé volno, hledají odpočinek i seberozvoj

7. prosinec 2021

„Uvědomila jsem si to ve chvíli, kdy nic nepomáhalo. Pořád jsem se cítila jako bez života,“ říká Linda Bartošová, televizní moderátorka, která před několika týdny veřejně ohlásila, že si chce vzít z dobře rozběhnuté kariéry půlroční neplacené volno. Co žene mileniály k prázdninám od práce? V čem může být dlouhodobá dovolená strašidelná a v čem skvělá? A jak moc nás definuje práce, buzzword pro jednadvacáté století?

Před kameru nastoupila ještě na vysoké škole a ze záběru neodešla přes osm let. Z televizních obrazovek ji mnozí znají velmi dobře, Linda Bartošová se ale sama sobě trochu ztratila. „Už nevím, kdo jsem, bez toho všeho. Pokud do toho člověk nehodí bombu, tak to nemůže zjistit,“ říká moderátorka, která se rozhodla na chvíli ze svého života vypustit zaměstnání.

Linda Bartošová

Dlouhodobé volno láká čím dál víc lidí a už se pro něj uchytil i název: sabatikl. Původ má v akademickém prostředí, kde je možné dlouhodobě omezit práci a místo ní se věnovat třeba publikaci nebo profesnímu rozvoji. Novinář Jakub Zelenka se původnímu významu sabatiklu docela blíží.

„Nejvíc se těším na proces toho učení. Asi to každý zná, chodíte do práce, člověk sleduje ty víkendy jako okénko, kde může zažít zkušenost, která ho vytrhne ze stereotypu. Ne vždycky na to ale máte sílu, protože jste tak umordovaný z práce, že skončíte před televizí,“ říká Jakub, který se nedávno rozhodl vzít si přestávku od každodenní práce pro Deník N. Pražskou redakci by rád na chvíli vyměnil za pobyt v cizině a psaní na vlastní pěst.

Jakub Zelenka

Sabatikl ale nemusí být naplněný profesním růstem nebo velkým zahraničním dobrodružstvím. Třeba architektka Alžběta si své první delší volno vybrala před čtyřmi lety a pojala ho docela jinak. „Přišlo mi, že jsem do té doby žila spokojeně, spíš to bylo otevření nového období. Otevřelo to otázku o tom, kudy se ono nové období bude ubírat.“

Alžběta si volno vybrala před nástupem do nového zaměstnání a spíš než vyčerpání ji motivovala zvědavost. „Co je pro tebe práce?“ ptala se svých kamarádů. Získávala tak diametrálně odlišné odpovědi, až dostala pocit, že práce je jenom buzzword, pod kterým si každý představuje něco jiného. „Takže jsem to začala zkoumat tak, že jsem práci ze života vynechala. Řekla jsem si, že si chci dopřát být chvíli bez ní a budu zjišťovat, co to udělá,“ říká Alžběta.

Jak vyřešit sebevědomí před sabatiklem? A jak dnešní třicátníci mění kulturu práce? Poslechněte si reportáž o rostoucí oblíbenosti dlouhodobého volna.

Eva Marková
autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka