Kdy přiletí ruský granát na dům mého bratra? Dobrovolník Oleg zahání stres pomocí uprchlíkům

4. březen 2022

Na Radiu Wave začíná série Exil o příbězích v Česku žijících nejen Ukrajinců, jimž invaze převrátila svět naruby a oni teď pomáhají svým krajanům obstát za hranicemi rodné země. V prvním příběhu se představuje Oleg Firyak, který žije přes dvacet let v Praze a živí se servisem kávovarů. Od té doby, co padají bomby na jeho rodný Charkov, se z něj ale stal i organizátor odvozu uprchlíků z ukrajinských hranic.

Začalo to v pátek 25. února ve 13:39 statusem na Facebooku, který zněl: „Obracím se na vás s prosbou o pomoc. Skupina mých přátel organizuje dopravu lidí, kteří teď prchají z Ukrajiny. Momentálně jsou ubytováni ve skladu ve městě Chust. Prosím, napište mi, kdo byste byl ochoten pomoci s ubytováním těchto lidí, na jak dlouho a počet míst.“

„Tím, že mám bráchu, který v Charkově uvízl, tak tohle je cesta, jak přijít na jiné myšlenky a něčím pomoct,“ otevírá náš rozhovor Oleg na zápraží jedné pražské kavárny. Během našeho hovoru mu pořád bzučí mobil, a jen co skončíme, volá Irina, koordinátorka maďarské Charity z hranic u města Vylok, se kterou Oleg intenzivně spolupracuje.

Čtěte také

„Vyrůstal jsem v Charkově a v mých čtrnácti jsme se přesunuli do Česka za tátou. V Charkově jsem byl minulý rok bráchovi na svatbě. Nechce se mi věřit, že místa, po kterých jsme spolu i s manželkou chodili, jsou právě obsazeny ruskými vojsky. Samozřejmě mám neskutečný strach o bratra a jeho rodinu. Každou minutu přemýšlím nad tím, jestli to přežijí,“ říká Oleg, kterému každé ráno po probuzení trvá několik minut uvěřit, že invaze na Ukrajině se opravdu děje.

Zatímco Oleg založil whatsappovou skupinu a pomohl přes Irinu propojit desítky českých řidičů na hranicích s konkrétními lidmi, kteří se pomalu rozkoukávají na nových adresách, jeho bratrovi s rodinou se podařilo odjet z masivně ostřelovaného Charkova. „Naše čtvrť je vybombardovaná. Dům, ve kterém jsem vyrůstal, je neobyvatelný. Moji přátelé jsou ranění. Místa, kde jsem vyrůstal, už nejsou, co bývala,“ popisuje, načež zvedá znovu telefon a řeší s Irinou převoz ukrajinské ženy přes Prahu do Německa.

Jak se Oleg dostal ke koordinování odvozu válečných uprchlíků do Česka? Jak to v současnosti vypadá na ukrajinsko–maďarských hranicích u města Vylok? A jak to dopadlo s Olegovým bratrem? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.