Když chillwave uvaříš aldente a přidáš trochu BoLs. Startér vzpomíná na nejlepší tracky sezony

1. duben 2019

Sezona hitparády neobjevených se pomalu blíží ke svému finále. Místo novinek jsme proto tentokrát připomněli dvě skladby, které nás bavily už v říjnu. A pořád jsou skvělé.

Projekt Aldente zatím v podstatě nepřekonal hranice pokoje Matyáše Svozila. Pár songů na SoundCloudu, nové přibývají jenom velice pomalu. Žádný spěch. Ze zvuku skladby Who Will Bite Your Soul je stejně zjevné, že Matyáš si rád dává načas. Křehké aranže a klidný zpěv, ale melodie, kterou člověk nedostane z hlavy. Bedroom pop a vzpomínka na chillwave, která někoho bude štvát. Jiným poslouží jako nejlepší medicína na zklidnění.

BoLs to má naopak. Rapper, který se nebojí skládat písničky. V říjnu nám poslal song z EP, které pojmenoval Brainmush, ten název vystihuje jeho sound dost přesně. Chvíli odsekává verše, chvíli sype beaty, pak nahodí autotune a zpívá – blekotá. A funguje to bezvadně. V hlasování nakonec nedostal dost bodů, aby se dostal až do první dvacítky nejlepších tracků, a tak nemá šanci se dostat do finále. Přesto jeho tvorbu chceme připomenout, protože patřila mezi to nejoriginálnější, co se v letošní sezoně ve Startéru objevilo.

Ještě pořád nám tu zbývá pět skladeb, které čekají na vaše hlasy. Komu je přihodíte? Poslechněte si Startér s Albertem Černým a Bárou Podzimkovou, třeba vás v hlasování inspirují i jejich komentáře.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.